PILDID JA VIDEO Maailma suurim lennuk aitab võidelda koroonaviirusega (1)

Inna-Katrin Hein
Copy

Maailma suurim lennuk, Ukrainale kuuluv kaubalennuk Antonov An-225 Mrija aitab võidelda koroonaviirusega, transportides Hiinast Euroopasse meditsiini- ja kaitsevahendeid.

Lennuk transpordib vajalikke vahendeid nii Ukrainasse, Prantsusmaale, Poolasse kui ka teistesse Euroopa riikidesse, teatab reuters.com.

Antonov An-225 Mrija transpordilennuk Pariisi Vatry lennuväljal. Lennuk tõi Hiinast Parntsusmaale meditsiini- ja kaitsevahendeid.
Antonov An-225 Mrija transpordilennuk Pariisi Vatry lennuväljal. Lennuk tõi Hiinast Parntsusmaale meditsiini- ja kaitsevahendeid. Foto: Christophe JOBIC/SIPA/Scanpix

Maailmas on koroonaviiruse diagnoosi saanud üle 2,4 miljoni inimese ja viirushaigus on võtnud elu rohkem kui 170 000 inimeselt. Suuremad haiguskolded on USAs, Itaalias, Hispaanias ja Hiinas, kus see haiguspuhang möödunud aasta detsembris algas. 

Transpordilennuk Antonov An-225 Mrija ehitati 1984–1988 Nõukogude Liidus. Tegemist on turboventilaatormootoriga lennukiga, mis ehitati spetsiaalselt Nõukogude Liidu kosmosesüstiku Buran transportimiseks.

Tegemist on maailma kõige raskema ja suurema lennukiga, mille puhul võeti aluseks tavaline An-124. Seda pikendati, muudeti ja lisati osasid, mis muutsid lennuki väga tugevaks. An-225 suurim lubatud kogukaal õhkutõusmisel on 640 tonni.

Antonov An-225 Mrijat on vaid üks ja ta esmalend toimus 21. detsembril 1988.

Nõukogude Liit kadus ajalukku 1991 ja Venemaa peatas Burani-programmi 1993. Kadus ka vajadus Burani transpordilennuki järele, An-225 kuus mootorit demonteeriti ja lennuk seisis 1994–2000 Antonovi tehase territooriumil.

Venemaa sai riigi algusajal USAlt majandusabi ja siis An-225 taastati, et selle abil USAst vajalikku kaupa transportida. Vene lennuk renoveeriti maailma suurima tsiviil- ja militaarlennukite tootja Boeing raha abil.

Antonov An-225 Mrija, mis sai rahvusvaheliste kommertslendude litsentsi 2002, transpordib üliraskeid laste.

Maailma suurim lennuk Antonov An-225 Mrija tõusmas õhku Ukraina Gostomeli lennuväljalt, mis on ta kodulennuväli.
Maailma suurim lennuk Antonov An-225 Mrija tõusmas õhku Ukraina Gostomeli lennuväljalt, mis on ta kodulennuväli. Foto: GENYA SAVILOV/AFP/Scanpix

Nõukogude Liidu lõpuperioodil hakati ehitama ka teist An-225, kuid see jäi lõpetamata. Sellest lennukist on valmis umbes 70 protsenti.

An-255 kuulub Ukraina lennufirmale Antonov Airlines, mis teeb rahvusvahelisi ülisuurte ja -raskete lastide tellimuslende.

An-225 kodulennujaam on Antonovi lennuväli, mis asub Ukraina pealinnast Kiievist 25 kilomeetri kaugusel Gostomeli küla juures.

Maailma suurim lennuk Antonov An-225 Mrija Kiievi lähedasel Gostomeli lennuväljal, mis on ta kodulennuväli.
Maailma suurim lennuk Antonov An-225 Mrija Kiievi lähedasel Gostomeli lennuväljal, mis on ta kodulennuväli. Foto: Gleb Garanich/Reuters/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles