MILJONÄRIST HULGUSEKS ⟩ Kanada hokitalendi saatus on elada tänavatel

Elu24
Copy
Chicago Blackhawks kapten Chris Chelios õnnitleb meeskonnakaaslast Joe Murphyt  (vasakul) pärast värava viskamist.
Chicago Blackhawks kapten Chris Chelios õnnitleb meeskonnakaaslast Joe Murphyt (vasakul) pärast värava viskamist. Foto: Mike Ridewood/AP/Scanpix

Maailma tugevaima hokiliiga NHLi endise mängija Joe Murphy lugu tuli avalikkuse ette 2018. aastal. Jäähoki ihaldatuima trofee Stanley Cupi võitja elas siis Kanada väikelinna tänavatel. 

Endine hokimiljonär oli varanduse kaotanud ja elas ning ööbis, kus juhtus: metsas, erinevates öömajades, telkides ja teiste inimeste haagissuvilates.

52-aastase Murphy allakäik ehmatas paljusid, praeguseks ei ole midagi muutunud.

Endine Soome hokistaar Christian Ruuttu, kes mängis aastatel 1994-1996 koos Murphyga NHLi klubis Chicago Black Hawks, ütles, et ei oleks sellist asjade kulgu osanud uneski ette näha.

«Paar aastat tagasi, kui asi avalikuks tuli, olin väga üllatunud, kui nägin, et ajalehtede piltide pealt vaatab vastu tuttav nägu - Joe,» rääkis Ruuttu Iltasanomatele.

Ruuttu arvates erines Murphy hallist massist. «Ta oli omapärane noor mees, lõbus sell. Riietusruumis ajas ta meid ikka ja jälle naerma,» meenutas soomlane.

Murphy allakäik sai alguse kohe pärast sportlaskarjääri lõppu aastal 2001. Toona 34-aastane hokikangelane langes narkootikumide küüsi, lisaks painas teda hasartmängusõltuvus. Mängurlusega kaasnevaid probleeme võis märgata juba profikarjääri aegadel. 

«Mäletan, et Joe tahtis alati kihla vedada. Ükskõik mille peale. Kasiinos oli ta väga sage külaline,» rääkis Ruuttu. 

«Samas oli Murphy suur sportlane, visa võitlejahingega. Ja väga hea uisutaja. Mingit narkootikumide tarvitamist ma küll ei mäleta. Ei tea, mis ajal see juhtus. Mängur on ta aga alati olnud.» 

Spordimeedia kompanii TSN tegi Murphyst dokumentaalfilmi. Selles avaldatakse kahtlust, et 1986. aasta NHLi drafti esimese valiku saatust võisid mõjutada jääareenil saadud ohtrad peavigastused ning neile järgnenud ebapiisav ravi.

Vaata katkendit dokumentaalist siit:

«Eks me kõik saime tol ajal hoope pähe ja mujalegi. Olime kõik suuremal või vähemal määral natuke sassis. Ka minul on ajupõrutus olnud, kuid siis ei pööratud sellistele asjadele erilist tähelepanu.»

«Kui said kolaka vastu pead ja silma eest võttis mustaks, siis uisutasid kuidagi pingile,  meeskonnakaaslasted küsisid, et mis päev on. Ja kui ma vastasin, et esmaspäev, aga oli kolmapäev, siis öeldi, et «Close enhough» ja mäng võis jätkuda,» selgitas Ruuttu.

Usutakse, et Murphy põeb CTE-d (krooniline traumaatiline entsefalopaatia), mis omakorda võib põhjustada Alzheimeri tõve teket. Mees elas vahepeal ka Costa Ricas, kus ta elatas end tänavatel. Lõuna-Ameerikast deporteeriti ta Kanadasse. Karjääri jooksul 15 miljonit dollarit teeninud supertäht elab kodutuna Ontarios Kenora väikelinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles