Kas Kim Jong-uni õest saab Põhja-Korea järgmine juht? (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni õde Kim Yo-jong
Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni õde Kim Yo-jong Foto: Jorge Silva/AP/Scanpix

Lõuna-Korea ja USA meedia andmetel tehti Põhja-Korea liidrile Kim Jong-unile aprilli keskel südameoperatsioon ja ta seisund on seni raske.

Lääne Põhja-Korea vaatlejate arvates on võim Põhja-Koreas praegu Kimi õe, halli kardinali Kim Yo-jongi käes ning kui praeguse liidriga midagi juhtub, võib õest saada uus riigijuht, teatab reuters.com.

Analüütikute arvates võivad Kim Yo-jong ja teised Kimi lähikondsed moodustada ajutise valitsuse, kuni Kim Jong-uni asemele leitakse piisavalt vana ja sobiv järglane.

Kuna Põhja-Koreas on võim olnud aastakümneid Kimi dünastia käes, siis tuleb uus juht arvatavalt sealt. Kim Jong-unil on lapsi, kuid nad on lääne luure andmetel alaealised ja seega ei lähe võim neile.

Nii Lõuna-Koreas kui ka mujal hakati Kimi kohta küsima pärast seda, kui teda ei olnud 15. aprillil oma riigi tähtsaimal pühal, Päikese päeval, millega tähistatakse Kimi vanaisa Kim Il-sungi sünniaastapäeva.

Põhja-Korea endine suursaadik Ühendkuningriigis Thae Yong-hon, kes põgenes Lõuna-Koreasse, peab kummaliseks, et Kimi Jon-uni tähtsal päeval näha ei olnud ning et Põhja-Korea meedia ta kohta midagi ei öelnud. Tavaliselt öeldakse Põhja-Korea televisioonis, et Kim on suurepärase tervise juures, kuid kindlasti ei öelda, et ta seisund on raske.

USA uudistekanal CNN teatas 21. aprillil viitega USA valitsus- ja luureallikatele, et võimud uurivad luureandmeid, mille kohaselt Põhja-Korea liider Kim Jong-un taastub raskest südameoperatsioonist.

USA võimud ei ole seni kinnitanud, et Kimil on terviseprobleem, kuid juba spekuleeritakse selle üle, kellest võib saada Põhja-Korea järgmine juht. Läänes arvatakse, et selleks on Kimi müstiline õde, kes on seni pooleldi avalikult niite tõmmanud.

Kimid Põhja-Korea Tööpartei istungil. Paremal Põhja-Korea liider Kim Jong-un, keskel ta naine Ri Sol-ju ja vasakul õde Kim Yo-jong juunis 2019.
Kimid Põhja-Korea Tööpartei istungil. Paremal Põhja-Korea liider Kim Jong-un, keskel ta naine Ri Sol-ju ja vasakul õde Kim Yo-jong juunis 2019. Foto: /AP/Scanpix

Lõuna-Korea andmetel on Kim Yo-jong Põhja-Korea endise juhi Kim Jong-ili ja ta elukaaslase Ko Yong-hui noorim laps.

Ko Yong-hui, kes suri 2004 Pariisis, oli ka praeguse liidri Kim Jong-uni ja 2017. aastal Malaisias Kuala Lumpuri lennujaamas tapetud Kim Jong-nami ema.

Hiinas elanud Kim Jong-nam kritiseeris avalikult nii oma venna valitsust kui Põhja-Koread ning arvatakse, et Kim Jong-un lasi ta tappa.

Vend Kim Jong-un ja õde Kim Yo-jong õppisid 1990. aastate lõpus Šveitsis Bernis asuvas kallis erakoolis. Nende isa Kim Jong-il oli neile seal üürinud elukohaks villa, neil olid ihukaitsjad ja teenijad.

Vend ja õde teadsid, et tulevikus hakkavad nad Põhja-Koread juhtima.

Kim Jong-uni õde Kim Yo-jong sai rahvusvaheliselt tuntuks 2018. aastal Lõuna-Koreas Pyeongchangis toimunud taliolümpiamängude ajal.

Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni õde Kim Yo-jong 2018 Lõuna-Korea Pyeongchangi taliolümpiamängudel.
Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni õde Kim Yo-jong 2018 Lõuna-Korea Pyeongchangi taliolümpiamängudel. Foto: PATRICK SEMANSKY/AFP/Scanpix

Pärast seda on ta saatnud venda ja esindanud Põhja-Koread mitmel tippkohtumisel, kaasa arvatud Singapuris ja Vietnamis, kus Kim Jong-un kohtus USA presidendi Donald Trumpiga.

Lõuna-Korea andmetel on 31-aastane Kim Yo-jong Põhja-Korea propagandaameti juht ning tal on õnnestunud oma riigi imidžit muuta tänapäevaseks.

USAs ja Lõuna-Koreas on poliitvaatlejaid, kelle arvates võib Kimi õest saada Põhja-Korea uus juht, kuid mitme asjatundja sõnul on see välistatud.

Osad eksperdid arvavad, et Kim Yo-jongist võib saada Põhja-Korea uus juht, kuid Sydney ülikooli politoloogi Leonid Petrovi arvates ei ole see võimalik.

«Põhja-Korea on konfutsiaalne riik, kus väärtustatakse seenioreid ja maskuliinsust. Õde on lihtsalt Kimi liitlane, ei midagi rohkemat,» sõnas Petrov.

Politoloogi sõnul mängib õde siiski tähtsat rolli Põhja-Koreast klantspildi loomisel.

«Kim Yo-jongil on tähtis roll Põhja-Korea siseriikliku ja rahvusvahelise pildi loomisel. Ta näitab oma riiki parimast küljest ja loob vennast klantspildi,» selgitas ekspert

USA väljaande Washington Posti Hiina toimetuse juht Anna Field on teisel seisukohal. Tema arvates on Kim Yo-jongil Põhja-Koreas piisavalt võimu ja ta on Kimi pere ainus liige, kellel oleks õigus juhiks saada. 

«Ta on viimase kahe aastaga kõrgemale liikunud ja võimu juurde saanud. Ta on alati oma venna selja taga ja juhib kõike kindlakäeliselt,» sõnas Field.

Selle aasta jaanuaris tõusis Kim Yo-jong Põhja-Korea Tööpartei keskkomitee heirarhias. Ta oli selles parteis kõrgel kohal juba 2017. Arvati, et ta hakkab asendama oma tädi Kim Kyong-heed, kes oli võimu juures Kim Jong-uni isa Kim Jong-ili ajal.

Veebruari lõpul 2020 nimetas Kim Yo-jong Lõuna-Koread «araks koeraks, kellele meeldib haukuda». Ta tegi sellise avalduse pärast seda, kui Lõuna-Korea oli kritiseerinud Põhja-Korea järjekordset raketikatsetust. Põhja-Korea oli välja lasknud kaks lühimaa ballistilist raketti, mis Lõuna-Korea kaitseministeeriumi teatel seadsid kogu piirkonna julgeoleku ohtu. Kim Yo-jong teatas siis, et Lõuna-Korea kriitika on mõttetu ning ta süüdistas naaberriiki kahe Korea vahele kiilu löömises.

Lääne analüütikute sõnul näitas see teade, et Kim Yo-jongil on Põhja-Koreas palju võimu ja ta teeb nii mõndagi oma venna eest. «See, et tal lubati Lõuna-Koread sellisel viisil kritiseerida näitab, et tal on oma riigis tähtis roll,» teatasid analüütikud.

Viimasel ajal on Kim Yo-jong kiitnud USA presidenti Donald Trumpi, kes saatis Kim Jong-unile kirja, milles teatas, et soovib Põhja-Koreaga häid suhteid ja pakkus abi koroonaviiruse vastu võitlemisel.

USA presidendi Donald Trumpi (paremal) ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni kohtumine juunis 2018 Singapuris. Riigijuhid allkirjastavad pildil hea tahte avaldust. Kim Jong-uni selja taga seisab ta õde Kim Yo-jong.
USA presidendi Donald Trumpi (paremal) ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni kohtumine juunis 2018 Singapuris. Riigijuhid allkirjastavad pildil hea tahte avaldust. Kim Jong-uni selja taga seisab ta õde Kim Yo-jong. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Põhja-Korea (ametlikult Korea Rahvademokraatlik Vabariik) on riik Aasias Korea poolsaare põhjaosas. Lõunas piirneb Lõuna-Koreaga, millega kuni 1948. aastani moodustas ühise riigi.

Põhjas piirneb põhiliselt Hiinaga, kuid lühike piirilõik on ka Venemaaga.

Põhja-Korea on kommunistlikku ideoloogiat järgiv totalitaarne riik, mida juhib Kim Jong-un, kes on nii Tööpartei Keskkomitee esimees kui ka rahvaarmee ülemjuhataja.

Ta sai võimule 2011 pärast oma isa Kim Jong-ili surma. Kim Jong-uni vanaisa Kim Il-sung (1912–1994) on kuulutatud Põhja-Korea igaveseks presidendiks.

Põhja-Koreas on alates riigi asutamisest 1948 olnud Kimi dünastia kultus.

Põhjakorealased kummardamas endiste liidrite Kim Il-sungi ja Kim Jong-ili kujude ees Pyongyangis.
Põhjakorealased kummardamas endiste liidrite Kim Il-sungi ja Kim Jong-ili kujude ees Pyongyangis. Foto: KIM WON JIN/AFP/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles