HIINA TALLA ALL ⟩ Euroopa tsenseeris Pekingi ähvarduste järel suurt koroonaraportit (1)

Elu24
Copy
Xi koos Euroopa liidritega rõõmustamas.
Xi koos Euroopa liidritega rõõmustamas. Foto: AFP / Scanpix

New York Times kirjutab, et varem Hiina vastu teravat kriitikat teinud raport ilmus sel nädalal palju pehmemas vormis. Selle taga on väidetavalt Pekingi ähvardused.

NY Timesi kätte jõudnud algses raportis Euroopa Liit tagasi ei hoidnud. See mainis nii Hiina püüdeid süüdistada USAd viiruse globaalses levikus, samuti valesüüdistusi Prantsuse poliitikute vastu. Viimaste järgi olevat need WHO juhti rassistlike solvangutega kostitanud.

«Hiina korraldab globaalset valeinfo kampaaniat, et pandeemia süüd enda kaelast veeretada ja oma imagot parandada,» kirjutati algses versioonis. «Oleme tuvastanud nii avalikke kui varjatud meetodeid.»

Hiina näitas kihvasid, Euroopa alistus

«Hiinlased ähvardavad meid juba vastumeetmetega, kui raport ilmuma peaks,» kirjutas EL-i diplomaat Lutz Güllner teisipäevases meilis, mis meediale lekkis. Nii hülgaski EL USA sõjaka taktika, et olulist kaubanduspartnerit Hiina mitte pahandada.

Raporti avaldamine lükati viimasel hetkel edasi ning see kirjutati ümber. Lause «globaalse valeinfo kampaania» kohta eemaldati, samuti jäid välja viited Prantsusmaa ja Hiina vastasseisule. Pehmendati kogu raporti keelekasutust.

Raportist kustutati ka viide Hiina trollivõrgustikule, mis tegutseb Serbiast. See ei jäänud märkamata - tehti vähemalt üks kaebus, mis süüdistas EL-i «tsensuuris Hiina Kommunistliku Partei meeleheaks».

«Parem unustagem praegu poliitika,» põhjendas üks Hiina diplomaat. tema sõnul on see võitlus kogu inimliigi ja viiruse vahel. Väidetavalt sellepärast otsustaski EL-i üks tipp-diplomaate Esther Osorio raporti tagasi kutsuda, kui Hiina esindajad helistama ning kaebama hakkasid. Sel oli juba märge «Avaldamiseks valmis».

Hiina-Euroopa kaubandus on tohutu. Enne pandeemiat liikus nende vahel päevas ligi 1,5 miljardi euro väärtuses kaupasid. hiina kaupadest sõltub nii Saksa autotööstus kui Prantsuse põllundus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles