Staarid liitusid saarlaste istuva protestiga: Saaremaa on vaja lukust lahti teha!

Rasmus Rammo
, Reporter-toimetaja
Copy
Räppar Beebilõust liitus saarlaste protestiga.
Räppar Beebilõust liitus saarlaste protestiga. Foto: Konstantin Sednev/Erakogu

Täna protestisid saarlased rahumeelselt kesklinnas taburettidel istudes karmide liikumispiirangute vastu, mis Saaremaal kehtestatud on. Protestile avaldasid toetust ka tuntud näod.

Pühapäeva keskpäeval istusid saarlased pool tundi kesklinnas, oma kodutänaval või hoovis toolil, et näidata üles vastumeelt riigi kehtestatud karmidele liikumispiirangutele, vahendas Saarte Hääl.

Vaikse protestiga ühines Kuressaarest pärit räppar Beebilõust ehk Andrus Elbing, kes on kriisi ajaks jäänud pisitütre ja naisega mandrile. «Töll, Töll, tule aita, Saaremaa vaja lukust lahti teha! Söbrad, jätke mulle ka paar särge!» kirjutas räppar Instagramis ning lisas juurde pildi, kus ta Tiskres kortermaja parklas üksinda tooli peal istub.

Postitusele lisas ta teemaviite #aitab, millega saab saarlastele ühismeedias toetust avaldada.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beebilõust (@andruselbing) on

EELK peapiiskop Urmas Viilma liitus samuti istuva protestiga, ent täpsustas, et ei protesti, vaid avaldab solidaarsust. «Kuigi olen päris veendunud, et esmaspäeval tehakse otsused, mis toovad leevendusi nii seni suletud olnud saartele kui pühapäeviti tühjaks jäänud kirikutele, osalesin üsna värske suvemuhulasena pühapäevases solidaarsusaktsioonis,» selgitas ta.

Ka Viilma võttis protestist osa Tallinnas, kuigi elab ametlikult Muhumaal Vahtraste külas. «Mõtlen siiski südames ja palvetes oma küla ja saare rahvale ning kõigile teistele, kes Eesti saartele koroonaviiruse poolt luku taha on pandud. Viibisin tänaval ka solidaarsusest kõigi nende toetuseks, kes viirusega ja sellega seotud kriisiga võitlevad,» kirjutas ta.

Viilma möönis, et Eesti ja kogu maailma avamiseks kulub veel palju aega, vaeva ja palveid. «Kõik annavad oma panuse, et saaksime avada mitte ainult saared, vaid kogu Eestimaa, mis on tegelikult tervikuna lukus,» lisas ta ning palus kõigil kodus püsida.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Peapiiskop Urmas Viilma (@peapiiskopviilma) on

Mõistetavalt liitus aktsiooniga ka kohalik hotelliärimees Toomas Leis, kes lisas istuva pildi juurde teemaviite #aitab. Pildilt paistab, et Leis on Aasias, kus ta tavaliselt perega talvitub.

Leis tõstatas paari päeva eest Facebookis küsimuse, et millega on Saaremaa isolatsioon ja «väljasuretamine» õigustatud. «Kuidas on põhjendatud Saaremaa sellised ekstreemsed piirangud, kui inimesed elavad sisuliselt omaette, seltsielu ja läbikäimine on niigi minimaalne, puuduvad suured ostukeskused, poed jne?» kirjutas ta pahases postituses.

Leisi sõnul on Saaremaal nakatunute arv püsiv ja mingit plahvatust ei tulnud. «Ja see EI OLE tänu karantiinile, sest karantiin kehtestati nädal hiljem,» rõhutas ta ning kutsus peaminister Jüri Ratast «üleöö vanglaks» tehtud piirkonda külastama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#aitab

A post shared by Toomas Leis (@toomasleis) on

Eurosaadik Urmas Paet, kes seikles viimati Soomaa rahvuspargis, ei võtnud küll vaevaks saarlaste auks tänavale istuda, ent avaldas vastava teemaviitega poolehoidu Twitteris.

«Valitsust nõustava teadusnõukogu juht, viroloogiaprofessor Irja Lutsar ütles täna keskpäeval seoses Saaremaa meeleavaldusega «Aktuaalsele kaamerale», et «teadusnõukogu on juba praegu soovitanud valitsusel meetmeid lõdvendada»,» säutsus poliitik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles