Natsid ei suutnud belglase elu võtta, kuid selle võttis Covid-19

Inna-Katrin Hein
Copy
Belgia arstid tegelemas Covid-19 patsiendiga. Pilt on illustreeriv
Belgia arstid tegelemas Covid-19 patsiendiga. Pilt on illustreeriv Foto: YVES HERMAN/REUTERS/Scanpix

Belgia üks viimaseid holokaustis ellujäänuid Henri Kichka suri viirushaiguse Covid-19 tagajärjel.

94-aastane Kichka suri 25. aprillil Brüsseli hooldekodus, olles varem saanud koroonaviiruse diagnoosi, teatab msn.com.

Ta oli Belgias üks väheseid inimesi, kes jäi Teise maailmasõja ajal Poola alal olnud natside Auschwitzi koonduslaagris ellu.

Isa surmast teatas sotsiaalmeedias poeg Michel Kichka: «Minu isa puhul oli väike mikroskoopiline koroonaviiruse edukam kui terve natsiarmee. Mu isa jäi natside surmamarsis ellu, kuid nüüd ta elumarss lõppes».

Henri Kichka sündis 1926. aastal Poola juutide perekonda Belgias Brüsselis. Ta vanemad põgenesid Poolast Belgiasse antisemitismi eest.

Kui Saksamaa okupeeris mais 1940 Belgia, ei olnud neil kuhugi põgeneda. Neil õnnestus tabamist vältida kuni 1942. aastani, kuid siis viidi nad Auschwitzi koonduslaagrisse.

16-aastane Kichka ja ta isa saadeti sunnitööle. Kichka ema, õed ja tädi tapeti üsna pea pärast koonduslaagrisse saabumist. Nad gaasitati surnuks ja kremeeriti.

Teise maailmasõja lõpul 1945. aasta märtsis viisid natsid Auschwitzi koonduslaagri eluolevad ja nälginud vangid surmamarsile, et peita oma jälgi läände liikunud nõukogude Punaarmee eest.

Kichka jäi selles ellu ja punaarmeelased päästsid ta ning ta ei rääkinud oma karmidest kogemustest aastaid.

Pärast sõda ta abiellus ja avas koos naisega Brüsselis poe. Henri Kichkal oli neli last, üheksa lapselast 14 lapselapselast.

Hiljem rääkis ta loengutel ja koolides natside õudustest ja oma läbielamistest eesmärgiga, et sellised enam kunagi ei korduks.

60 aastat pärast Teise maailmasõja lõppu, 2005. aastal avaldas ta oma elulooraamatu, milles kirjeldas elu Auschwitzi koonduslaagris.

Belgias on koroonaviiruse diagnoosi saanud üle 46 000 inimese, viirushaigus on võtnud elu rohkem kui 7000 inimeselt ja paranenud on ligi 11 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles