VIDEO ⟩ Kim Jong-un on varemgi kahel korral ootamatult kadunud ja sama ootamatult välja ilmunud

Inna-Katrin Hein
Copy
Põhja-Korea liider Kim Jong-un külastas 30. augustil 2019 Yangdoki kuumaveeallikate kuurorti, mis oli ehitamisel
Põhja-Korea liider Kim Jong-un külastas 30. augustil 2019 Yangdoki kuumaveeallikate kuurorti, mis oli ehitamisel Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Põhja-Korea liider Kim Jong-un on juba mõnda aega avalikkusest kadunud olnud, kuid see ei ole tal sugugi esimene kord.

Kim Jong-uni nüüdset kadumist seostatakse nii südameoperatsiooni kui hiljutise raketikatsetusega, kus ta väidetavalt oli vigastada saanud. 

Lõuna-Korea võimukandjate andmetel on Kimiga kõik korras ja ta on Wonsani kuurordis. 

2011 Põhja-Koreas võimule saanud Kim oli pikka aega kadunud ka 2014. ja 2018. aastal, teatavad meaww.com., bbc.com ja businessinsider.com.

Kim Jong-un kadus oma võimulolemise ajal esmakordselt 2014. aasta septembris. Ta oli 3. septembril 2014 Pyongyangis kontserdil, kuid järgnevad 40 päeva teda ei nähtud. Lääne luure ei teadnud ta asukohta ja meedia spekuleeris, et ta võib olla surnud.

Ta ilmus taas avalikkusse 14. oktoobril 2014, käies siis kepiga ja longates. Kinnitamata andmetel tekkisid tal ülekaalulisusest pahkluuprobleemid ja talle tehti operatsioon.

Kim Jong-uni teine suurem kadumine oli 2018. aasta augusti lõpul. Veel juulis ja augustis osales ta paljudel kõrgetasemelistel kohtumistel nii oma riigis kui ka väljapool. Viimati oli ta avalikkuses 21. augustil 2018, kui külastas meditsiinitarvikute tehast ja oli endise kaitseministri Kim Yong-chuni matusel.

Siis Kim Jong-un kadus ja ta asukoht oli mõistatus nii Lõuna-Koreas, Jaapanis, USAs kui ka teistes riikides.

Arvati, et kuna 2018. aasta juunis ei lõppenud Kimi ja USA presidendi Donald Trumpi vahelised läbirääkimised Korea poolsaare denukleariseerimise teemal nii, nagu Kim lootis, siis tõmbus ta avalikust elust tagasi, et oma uusi raketikatsetusi nautida.

Väidetavalt sünnitas Kimi naine Ri Sol-ju 2018. aasta augusti lõpul või septembri alguses nende kolmanda lapse ja selle tõttu oli ta avalikkusest eemal.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja ta naine Ri Sol-ju 2019
Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja ta naine Ri Sol-ju 2019 Foto: 朝鮮通信社/AP/Scanpix

Põhja-Korea ei ole liidri ega ta perekonna kohta praegu informatsiooni jaganud ja seega ei ole teada, kas kuuldused vastavad tõele.

Kim Jong-unil on varem ka lühiajalisemaid kadumisi olnud ning siis on ta kas raketikatsetusi vaatamas, millest Põhja-Korea meedia hiljem teada annab, või siis veetnud aega oma lemmik spaa- ja suusakuurordis.

Põhja-Koread alates 1948. aastast valitseva Kimi dünastia liikmete kadumine avalikkusest on traditsioon ja praegune liider Kim Jong-un on seda jätkanud.

Kim Jong-uni isa Kim Jong-il oli kadumiste meister.

Põhja-Korea liider Kim Jong-il 15. juunil 2000 žestikuleerimas Pyongyangis toimunud kohtumisel Lõuna-Korea presidendi Kim Dae-jungiga
Põhja-Korea liider Kim Jong-il 15. juunil 2000 žestikuleerimas Pyongyangis toimunud kohtumisel Lõuna-Korea presidendi Kim Dae-jungiga Foto: AFP/AFP/Scanpix

Ta oli Põhja-Koreas võimul 1994 kuni 2011 ning selle aja jooksul kadus ta avalikkusest kümneid kordi.

Lõuna-Korea andmetel hakkas Kim Jong-ili tervis 2007 halvenema, 2008 sai ta infarkti ja pärast seda jäid ta avalikud esinemised üha harvemaks. 

Kim Jong-il oli 2008 – 2011 mitu korda kadunud. Lääne luure andmetel oli Kim Jong-il väga haige ja ta valmistus andma võimu üle oma pojale Kim Jong-unile.

Kim Jong-il suri 17. detsembril 2011 oma soomusrongis, kui oli sõitmas pealinna Pyongyangi lähedal.

Põhja-Korea liidri Kim Jong-il, kes oli võimul 1994 - 2011, soomusrong
Põhja-Korea liidri Kim Jong-il, kes oli võimul 1994 - 2011, soomusrong Foto: /AP/Scanpix

Ka Kim Jong-uni ema Ko Yong-hui, keda Põhja-Koreas nimetati Pyongyangi ema, kadus 2004 avalikkusest. Läänes arvati, et ta mees Kim Jong-il lasi temast lahutada ja ta hukata. Hiljem selgus, et ta oli rinnavähi tõttu ravil Prantsusmaal Pariisis. Ta lendas augustis tagasi koju ja suri Pyongyangi haiglas 25. augustil 2004.

Põhja-Korea ei teatanud esileedi surmast.

Kim Jong-un lasi 2012 rajada oma emale Põhja-Korea pühale Paektu mäele mälestussamba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles