Donald Trump: kuulete Kim Jong-unist juba lähiajal (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Põhja-Korea juht Kim Jong-un 2017 visiidil kuurortlinnas Wonsanis
Põhja-Korea juht Kim Jong-un 2017 visiidil kuurortlinnas Wonsanis Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Viimasel nädalal on maailma meedias olnud teemaks Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni tervis ja asukoht, mille mõlema kohta tõene info puudub. 

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump teatas 27. aprilli pressikonverentsil, et Põhja-Korea juht Kim on elus ja hea tervise juures, kuid ta ei saa rohkem midagi öelda, teatab cnn.com.

USA president Donald Trump 27. aprillil Valge Maja Roosiaias koroonaviiruse pressikonverentsil.
USA president Donald Trump 27. aprillil Valge Maja Roosiaias koroonaviiruse pressikonverentsil. Foto: Alex Brandon/AP/Scanpix

«Ma ei saa hetkel midagi rohkem öelda, kuid ma tean, et ta on hea tervise juures. Kuulete temast juba lähiajal,» sõnas USA president Trump koroonaviiruse teemalisel pressikonverentsil, kus üks reporter temalt ka Kimi kohta küsis.

Põhja-Korea juhi Kimi kohta on liikvel mitmeid teooriaid, kuna teda ei ole paar nädalat näha olnud.

Kim Jong-un ei osalenud ka oma vanaisa, Põhja-Korea asutaja Kim Il-sungi sünniaastapäeval, mis on riigi tähtsaim püha ja mida tähistatakse 15. aprillil. Varasematel aastatel on ta alati kohal olnud.

Mitu lääne väljaannet on kirjutanud Kimi südameoperatsioonist ja surmast, kuid neil ei ole kindlaid andmeid ega allikaid.

Põhja-Korea riigitelevisioon KCNA teatas 27. aprillil kuulujuttude kummutamiseks, et Kim Jong-un saatis Lõuna-Aafrika Vabariigi presidendile Cyril Ramaphosale e-kirja, milles õnnitles riigijuhti vabaduse päeva puhul.

Lõuna-Aafrika Vabariigi president Cyril Ramaphosa külastas 24. aprillil Johannesburgis Covid-19 patsientidele rajatud ajutist haiglat.
Lõuna-Aafrika Vabariigi president Cyril Ramaphosa külastas 24. aprillil Johannesburgis Covid-19 patsientidele rajatud ajutist haiglat. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Kimi kirjas oli ka see, et ta loodab kahe riigi jätkuvatele headele suhetele.

Samas ei ole Põhja-Korea meedia avaldanud, millega juht tegeleb, kus liigub ja kellega kohtub.

Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini välispoliitika nõunik Moon Chung-in teatas, et Põhja-Korea juht Kim Jong-un on elus ja hea tervise juures. Mooni teatel on Kim alates 13. märtsist olnud oma riigi idaosa Wonsani kuurordis puhkusel. Sellele viitavad ka satelliidifotod, millel on linna raudteejaamas Kimi rongi näha.

Lõuna-Korea meedia teatas viitega Põhja-Korea meediale, et Kim tänas Wonsan-Kalma kuurordi ehitajaid, kes on jätkanud poolelioleva puhkekoha ehitamist.

Tavaliselt avaldatakse Kimist fotod, millel on näha teda inimestega koos, kuid nüüd ei ole juba mõnda aega temast uusi fotosid.

Kahe Korea ühendamise minister, lõunakorealane Kim Yeon-chul kinnitas, et Lõuna-Korea luure andmetel ei ole Põhja-Koreas midagi kummalist toimumas ning Põhja-Korea juht on ka varem avalikkusest eemal olnud.

USAs Washingtonis asuva Põhja-Korea satelliidijälgimise projekt 38 North avaldas satelliidifotod, mille kohaselt on Kimi rong Wonsanis ja seal on varasemast rohkem liikumist. See toetab infot, et Kim viibib selles kuurordis.

USAs Washingtonis asuva Põhja-Korea satelliidijälgimise projekti 38 North avaldatud pilt, millel on Kimi rongi näha Wonsanis.
USAs Washingtonis asuva Põhja-Korea satelliidijälgimise projekti 38 North avaldatud pilt, millel on Kimi rongi näha Wonsanis. Foto: PLANET LABS/via REUTERS/Scanpix

Wonsan-Kalma on Kimi üks lemmikehitusprojekte ja ta on aeg-ajalt käinud ehitamise kulgemist uurimas, poseerides koos oma nõunike ja ehitajatega.

Lõuna-Korea ja USA asjatundjate sõnul ei ole Põhja-Koreas toimumas võimuvahetust, sest see oleks mitme riigi luurele teada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles