Uskumatu lugu - halvatud ragbitäht simuleeris trepiastmetel tõusu Mount Everesti tippu

Elu24
Copy
Endine professionaalne ragbimängija Ed Jackson sammus kodutrepil Mount Everesti tippu.
Endine professionaalne ragbimängija Ed Jackson sammus kodutrepil Mount Everesti tippu. Foto: WINGS FOR LIFE/REUTERS/Scanpix

Endine ragbimängija Ed Jackson jäi pärast õnnetut basseini hüppamist altpoolt kaela halvatuks. Koroonakarantiiniajal leidis 31-aastane inglane oma vanemate kodus elule uue inspiratsiooni, vahendas BBC.

Endise profisportlase lugu on traagiline, kuid samas kohati ka muinasjutuline. 

Ragbimängija murdis basseini hüpates kaela- ja selgroo 2017. aastal, kui arvestas ujumiskoha sügavust valesti ja põrutas vastu basseini põhja. Arstid andsid tippatleedile kohutava prognoosi: sa ei käi enam mitte kunagi. Siiski sündis ime ja juba kuue päeva pärast oli Jackson võimeline oma varbaid tundma.

 Ed Jackson (palliga) oli veel neli aastat tagasi aktiivne ragbimängija. 
 Ed Jackson (palliga) oli veel neli aastat tagasi aktiivne ragbimängija. Foto: Action Images/Action Images/Scanpix

Sportlaskarjäär oli küll läbi, kuid visa hingega noor mees jätkas aktiivselt taastusravi ning tänaseks on ta võimeline omadel jalgadel astuma. Küll vaevu komberdades, aga ikkagi. 

Kirg füüsiliste võimete piiride kompamisele on mehe sees aina kasvanud. Koroonakarantiinis olles otsustas endine ragbitäht simuleerida tõusu maailma kõrgeima mäe Mount Everesti tippu. Jackson alustas eelmise nädala teisipäeval vanematekodu trepil rasket teekonda, nelja päevaga astus ta 89056 trepiastet, mis distantsilt võrdub Mount Everesti kõrgusega - 8848 meetriga. Selleks oli tal tarvis trepist üles ja alla minna kokku 2783 korda!

Ed Jackson. 
Ed Jackson. Foto: WINGS FOR LIFE/REUTERS/Scanpix

Mängulisest matkast mäe tippu pidas mees Instagramikontol ka vlogi, kus andis pidevalt teada tõusu edenemisest ning heategevuseks kogunenud toetussummast. Et asi oleks võimalikult «päris», ööbis Jackson tuppa paigaldatud telgis.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Final Camp | 6679m . A tough day on the mountain and I’m slightly behind schedule but I’ve found a sheltered spot to set up camp and start a fire just beneath the North col. Bumped into two other climbers who pitched in the same spot...weirdest tent I’ve ever seen though so not sure they’ll survive the night.🙄 . 4am start tomorrow for the final push. Hoping to reach the summit by 4:30pm. 🏔 . Join in live: 8-9am 2:30pm-Summit . Big love to everyone who’s donated this week, sent messages and joined in the fun.🙏 . Heeerrrreee weee gooooo!!💪🏼 . #noworneverest #challenge #covi̇d19 #isolation #stayhome #charity #climbingthewalls #everest #mountains #climbing #mm2mountains #berghaus #avalancherisk #isolationchallenge

A post shared by Ed Jackson (@edjackson8) on

Ka taastumisel oli oluline roll. Pärast esimest päeva, kui selja taha oli jäänud 12 tundi ronimist ja 2404 tõusumeetrit, puhkas Jackson vannis ning ema pani talle võimalikult autentse atmosfääri tekkimiseks peale jääkuubikuid.

«Mul on alati olnud unistus ronida Mount Everesti tippu, ainult ma ei uskunud, et teen seda oma vanemate magamistoas,» rääkis Jackson.

Tema eesmärgiks oli üritusega koguda 3000 naelsterlingit, kuid tal õnnestus kokku saada üle 36 000 naelsterlingi. Selle summa annetab mees heategevusorganisatsioonile Wings of Life («Elu tiivad»), mis tegeleb selgroovigastuste uuringutega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles