VIDEO ⟩ Maailma esirikkur Jeff Bezos ehitab 10 000-aasta kella

Inna-Katrin Hein
Copy
Jeff Bezos 2018. aasta septembris Marylandis Oxen Hillis lennunduse, kosmose ja küberkonverentsil esinemas
Jeff Bezos 2018. aasta septembris Marylandis Oxen Hillis lennunduse, kosmose ja küberkonverentsil esinemas Foto: Jim Watson/AFP/Scanpix

Maailma kõige rikkam inimene, internetikaubamaja Amazon asutaja ja juht Jeff Bezos ehitab 10 000-aastast kella, investeerides sellesse 42 miljonit dollarit (38 miljonit eurot).

Lääne-Texase kaljusse rajatav mehhaaniline kell peaks töötama ja näitama aega 10 aastatuhandet, teatab theverge.com.

Kell ei ole Bezose originaalidee, vaid selle käis esimesena 1986. aastal välja arvutiteadlane ja ettevõtja Danny Hillis. Ka tema idee järgi pidi see kell ehitatama mäe sisse.

Väga pikka aega töötava kella ehitamine on isegi tänapäeva võimalustega suur väljakutse, sest kaljusse tuleb lõhata ruume, kuhu panna kella mehhanismid ning kella kõik osad tuleb millimeetri täpsusega paika panna. 

Bezose teatel on 10 000-aastane kell 150 meetrit pikk ja tal on olemas kõik mehhaanilisele kellale vajalikud osad.

«Ma ei tea, millal kell valmis saab. Millalgi tulevikus, kuid kindlat aega on raske öelda, sest ehitamine võtab ta paljude mehhanismide tõttu aega,» teatas Bezos 2018, mil kella ehitama hakati. 

10 000-aasta kella idee taga olev Hillis ja Bezos on sõbrad ning nad arutasid aastatuhandete kella ehitamist juba 2005. aastal. Selle plaani kohaselt pidi kell ehitatama Bezosele kuuluvale maale Texase Sierra Diablo mägedes ja sinna see nüüd kerkib.

Bezos sõnas siis, et mäe sees olev kell näitab inimestele, et kauge tulevik mitte ainult ei saabu, vaid ka seda, et siis elavad nende järglased.

Kui see kell lõpuks valmib, on see Bezose sõnul külastajatele avatud.

10 000-aasta kella külastamiseks tuleb varuda aega, sest see asub paigas, kuhu on raske pääseda. Lähim lennujaam on mitme tunni autosõidu kaugusel, kell on 2000 meetri kõrgusel ja asfaltiga teed sinna juurde ei vii, vaid minna tuleb mööda mägiteed jalgsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles