PEREDRAAMA ⟩ NHLi hokitäht läks pankrotti: raha raiskasid mehe lihased vanemad

Elu24
Copy
Ühendiriikide hokimängija Jack Johnson on esindanud maailmameistrivõistlustel ka USA rahvuskoondist.
Ühendiriikide hokimängija Jack Johnson on esindanud maailmameistrivõistlustel ka USA rahvuskoondist. Foto: Antti Aimo-Koivisto/AP

Põhja-Ameerika jäähokiliigas NHLi klubis Pittsburghi Penguinsis mängivat Jack Johnsonit saadavad finantsprobleemid. Juba 2016. aastal kuulutati välja mehe pankrot, kuigi hokistaar oli ainuüksi töötasuna teeninud selleks ajaks 16,6 miljonit eurot.

Pankroti põhjuseks on aga hokimängija vanemad, isa Jack ja ema Tina. Johnson oli andnud emale kõik oma asjaajamiseõigused. Vanemad võtsid aga poja teenitud rahaga arvestades ja tema teenistust pantides pidevalt kõrge intressiga laene, kokku umbes 14 miljoni euro eest. Kõrgemad intressid ulatusid kuni 24 protsendini aastas.

Vanemad pantisid sealhulgas ka Manhattan Beachil asuva rannamaja. Eelnevalt remonditi hoonet umbes 700 000 euro eest. Jäähokimängija vanemad omasid veel ka suurt paarismaja Michiganis.

Mängumehel endal polnud majadest ja laenudest kõige õrnematki aimu. Ühel hetkel ta uuris vanematelt, et miks talle helistatakse ja küsitakse mingit raha. Vanemad rahustasid võsukest, et pole midagi, sina mängi!

Pittsburgh Penguinsi kaitsetala Jack Johnson (nr 3) kasutab tihti väljakul ka jõuvõtteid. 
Pittsburgh Penguinsi kaitsetala Jack Johnson (nr 3) kasutab tihti väljakul ka jõuvõtteid. Foto: Matt Slocum/AP/Scanpix

Tina ja Jack Johnson ostsid poja raha eest endale kaks Ferrarit, Hummeri ja BMW ja investeerisid Ponzi-petuskeemi. Ponzi-skeem oli püramiidiskeem, kus investeerijatele maksti intresse uute liitujate rahadega, tegelikku äritegevust aga ei toimunud.

Vanemad üritasid uute laenudega paaniliselt katta vanu võlgu, kui see enam ei õnnestunud, anti asjadele juba teine, ametlik käik. Lõpuks oli noorel hokimehel võlgu üle 10 miljoni euro. Mehe nimi seisis suurte tähtedega võlglaste mustas nimekirjas, kuigi tegelikult liigutasid rahasid tema vanemad. Johnson pidi mitu korda kohtus käima ja ennast kaitsma.

«Valisin endale valed vanemad,» selgitas hokistaar. Ta sooritas nii nimetatud «chapter-7» pankroti, mis tähendab, et ta allkirjastas lepingu, mille kohaselt vähendatakse võlgasid tema tulevaste sissetulekute arvelt.

Peresuhted aga läksid seejärel täiesti sassi. Johnson palus oma vanematel Michigani majast lahkuda. Pittsburghi klubi kaitsemängijal on siiski ka oma maja, mille võib vajadusel võlgade katteks maha müüa. Maja hinnaks on umbes pool miljonit eurot. 

Vanemad vaidlesid aga vastu ja väitsid, et neil on pojaga leping, kus on kirjas, et nad võivad Michigani elamus elada tasuta 50 aastat.

Mitmete sporditähtede finantsnõustajana tegutsev rahandusekpspert Robert Claesson hoitab sportlasi vanematega rahaasjade ajamise eest.  

«On muidugi erandeid, kui peres on tõesti finantsalal töötav inimene, kuid küsimusi tekitab, kas õel, vennal, isal või emal on tavaliselt piisavalt teadmisi, et toimetada teise inimese rahadega,» rääkis Claesson. 

Johnson valiti NHLi drafti kolmanda valikuna 2005. aastal, kohe pärast esimese suurusjärgu tähti Sidney Crosbyt ja Bobby Ryanit.  Üle 900 matši NHLis mänginud 33-aastasel Jack Johnsonil on Pittsburghi Penguinsiga kehtiv viie aastane leping, mis toob talle sisse 15 miljonit eurot. Käimas on lepingu teine aasta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles