SILMAPETE ⟩ Uskumatu mere kohal «hõljuva» laeva illusioon sai seletuse

Elu24
Copy
Uus-Meremaa rannikult paistis uskumatu vaatepilt.
Uus-Meremaa rannikult paistis uskumatu vaatepilt. Foto: Kuvatõmmis

Sellist nähtust on viimase kuu jooksul maailma eri nurkades nähtud mitmel korral ja ulmelised videod hakkasid kulutulena sotsiaalmeedias levima.

Kui Monika Schaffner nädala eest Uus-Meremaa Mount Maunganuil merele vaatas, ei uskunud ta oma silmi. Paistis, justkui hõljuks sadade meetrite kõrgusel mere kohal suur kaubalaev.

Kui naine seda Facebookis jagas, leidis selle ka Viral Hog. Video on nüüdseks kogunud 30 000 vaatamist. «Filmisin sellist optilist illusiooni, mis pani laeva justkui mere kohale hõljuma,» kommenteeris naine.

See pole aga ainus juhus maailmas. Selle kuu algul pildistas 80-aastane inglane Pat Cocks sarnast vaatepilti. Kenti ranniku lähedal hõljus jällegi silmapiiri kohal suur reisilaev. meenutades pilvetükki selges taevas.

Illusioon Inglismaa rannikul.
Illusioon Inglismaa rannikul. Foto: SWNS/ScanPix

Võis ka Titanicu uputada

Daily Mail selgitas aga, millega päriselt tegemist on. Ilmselgelt ei jõlju sadu tonne kaaluvad rauakolakad kuskil, küll aga suudavad inimese silma edukalt ära petta.

Miraaži tekitavad atmosfääris vahelduvad sooja ja külma õhu kihid. Kui valgus läbib nende «vahekohti», murduvad kiired ning ilmutavad objekti hoopis ebareaalses suuruses või asukohas, isegi tagurpidi.

Sama efekt toimib ka siis, kui silmapiiri kohale jõudva loojuva päikese kuju hoopis veidraks moondub. Efekti kutsutakse fatamorgaanaks. Fata tähendab ladina keeles haldjat ning Morgana on kuningas Arturi legendis tegutsenud nõid.

2012. aastal seletas ajaloolane Tim Maltin ka Titanicu uppumist selle miraažiga. Mehe sõnul võis saatusliku jäämäe õhk koos ülejäänud soojemate vooludega tekitada sama efekti. Nii jäi jäärahn inimsilmadele varjatuks, kuni oli liiga hilja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles