VIDEO ⟩ Siberis metsapõlengute süütamises süüdistatud ametnikud läksid teadmata kaduma

Elu24
Copy
Põlengute hooaeg on alanud varakult. Kustutustööd Taga-Baikali regioonis.
Põlengute hooaeg on alanud varakult. Kustutustööd Taga-Baikali regioonis. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Siberis eelmisel aastal 100 miljonit dollarit maksma läinud maastikupõlengud on tänavu varakult alanud. Hämmastavalt süüdistatakse nende süütamises kohalikke ametnikke.

Siberis Irkutski regioonis süüdistab linnapea nelja oma ametnikku selles, et need üritasid maastikupõlengut süüdata. Nimelt leidis ta mehed koos bensiinikanistritega oma maa lähedalt uitamast, kirjutab kohalik meedia.

Ust-Kutski ametnikest ilmus ka video. Mehed väitsid, et nende ülesandeks oli põlengupaiku filmida. Ühel neist oli kägaras maas olles ka nägu verine - väidetavalt oksarägu otsa kukkumise tulemus.

Meeri metsale tuli otsa?

Linnapea Aleksander Dušin arvas aga, et ametnikud valetavad. «Nad läksid metsa - milleks? Selleks, et Dušini metsale tuli osa panna ja jätta mulje metsapõlengust,» väitis Ust-Kuti linnapea. TASSi teatel avatakse uurimine, miks ametnikud ikkagi ühe tulekolde lähedal tegutsesid.

Samas ööpäev pärast vahejuhtumit on need ametnikud aga teadmata kaduma läinud. «Me eeldame, et Dušin võttis nad jõudu kasutades kinni,» oletas piirkonna personaliülem Maria Kosõgina.

Ust Kutski regioon pidi 5000 rahvuskaardi sõdurit välja kutsuma, et metsapõlenguid piirata. Tuli möllab juba üheksas regioonis, neist mõnes on ka juba hädaolukord välja kuulutatud.

Greenpeace teatel algasid need kuu varem kui tavaliselt. Tõenäoliselt algasid enamik kulupõletuste käigus, kuid läksid tuulega käest. Põlengud on haaranud üle 60 000 hektari, selgub satelliidipiltidelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles