VIDEO Koroonaviiruse hävitamiseks Hispaania randa puistatud valgendi ajas keskkonnakaitsjad pöördesse

Inna-Katrin Hein
Copy
Isik valamas kemikaali. Pilt on illustreeriv
Isik valamas kemikaali. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Hispaania lõunaosas Cadizi provintsis asuvasse Zahara de los Atunes randa puistati lahjendatud valgendit, et selle abil kaitsta inimesi koroonaviiruse SARS-CoV-2 ja viirushaiguse Covid-19 eest.

Valgendit pandi traktorite abil randa möödunud nädalalõpul enne seda, kui ametnikud andsid loa sel nädalal Hispaania lapsed pärast kuut nädalat koroonakarantiini jälle õue lubada, teatab msn.com.

Hispaania on olnud lukus alates märtsi keskpaigast, kuid piirangutest ja erimeetmetest hoolimata on seal palju koroonaviirusega nakatunuid ja viirushaiguse tagajärjel surnuid.

Hispaanias on koroonaviirus diagnoositud 213 000 inimesel, viirushaigus on võtnud elu rohkem kui 24 000 inimeselt ja paranenud on 109 000 inimest. 

Alates sellest nädalast on piiranguid leevendatud ja näiteks alla 14-aastased lapsed tohivad taas väljas olla, soovitavalt kuni ühe tunni.

Kuna rannas võib olla ka lapsi, siis otsustasid Lõuna-Hispaania võimud populaarsesse randa igaks juhuks valgendit panna.

Valgendi panemine randa ärritas keskkonnakaitsjaid, kes nimetasid seda absurdseks.

«Rand on elav ökosüsteem. Kui sinna panna valgendit, siis see tapab kõik sealsed elusorganismid,» selgitas keskkonnakaitsja María Dolores Iglesias Benítez.

Iglesias Benítez juhib kohalikku keskkonnakaitseorganisatsiooni, mille eesmärgiks on kaitsta eelkõige mitmeid linde, kelle pesad sellel rannal on.

Kuna inimesi ei ole rannas kuus nädalat olnud, siis ta loodab, et sel aastal on rohkem linnupesasid.

«Samas olid lindudele ohuks traktorid, mis valgendit puistasid. Võimalik, et osa linnumunadest jäi traktorite rataste alla,» teatas keskkonnakaitsja.

Iglesias Benítez koos oma toetajatega esitas võimudele kaebuse, et valgedi panemine ja lindude pesade hävitamine kahjustab sealset omapärast ökosüsteemi.

«Desinfitseerimisvahendi kasutamine vales kohas ei ole ainult USA presidendi Donald Trumpi idee. Seda tehti ka siin Hispaanias,» teatas looduskaitseorganisatsioon Greenpeace Spain Twitteris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles