Lõuna-Korea: kolm nädalat avalikkusest eemal olnud Kim Jong-unile ei tehtud operatsiooni

Inna-Katrin Hein
Copy
Põhja-Korea meedia avaldatud foto, millel on liidrit Kim Jong-uni näha Sunchoni uue väetisetehasega tutvumas
Põhja-Korea meedia avaldatud foto, millel on liidrit Kim Jong-uni näha Sunchoni uue väetisetehasega tutvumas Foto: 朝鮮通信社/AP/Scanpix

Lõuna-Korea võimud teatasid 3. mail, et Põhja-Korea liidrile Kim Jong-unile, kes oli kolm nädalat avalikkusest kadunud, ei tehtud operatsiooni.

Lõuna-Korea ei täpsustanud, kus Kim sel ajal viibis ja mis temaga toimus, kuid rõhutati, et kinnitamata teated Kimi südame- ja jalaoperatsiooni kohta ei vasta tõele, edastab msn.com.

Lisati, et Põhja-Korea liider ei külastanud eemalviibimise ajal arste ja talle ei tehtud ka protseduure.

Põhja-Korea meedia edastas Kim Jong-unist värsked fotod 2. mail, mille kohaselt avas ta uue väetisetehase.

Põhja-Korea meedia avaldatud foto, millel on liidrit Kim Jong-uni näha Sunchoni uue väetisetehase avamisel punast linti läbi lõikamas. Temast vasakul seljataga on ta õde Kim Yo-jong.
Põhja-Korea meedia avaldatud foto, millel on liidrit Kim Jong-uni näha Sunchoni uue väetisetehase avamisel punast linti läbi lõikamas. Temast vasakul seljataga on ta õde Kim Yo-jong. Foto: KCNA/via REUTERS/Scanpix

Piltidel on näha Kimi punast linti läbi lõikamas ja tehasega tutvumas. Põhja-Korea avaldatud videolõigul on näha, et Kimi üks jalg liigub kangemalt kui teine.

Lõuna-Korea meedia teatel ei saa Kimi piltide ja video autentsuses kindel olla.

Põhja-Korea on praeguse koroonapandeemia ajal eitanud, et seal oleks koroonaviirusesse nakatumisi ja viirusehaiguse tagajärjel surnuid. Samas näitavad satelliitfotod, et Põhja-Koreas ehitatakse kiirkorras uut haiglat ja inimesed kannavad avalikkuses näomaske.

Kaitsemaske kandvad põhjakorealased Sunchonis, kus liider Kim Jong-un avas uue väetisetehase.
Kaitsemaske kandvad põhjakorealased Sunchonis, kus liider Kim Jong-un avas uue väetisetehase. Foto: KIM WON JIN/AFP/Scanpix

Põhja-ja Lõuna-Korea piiril leidis 3. mail aset tulevahetus. Põhja-Korea sõdurid avasid demilitariseeritud tsoonis Lõuna-Korea suunas tule ja Lõuna-Korea sõdurid vastasid tulistamisega. Lõuna-Korea teatel keegi intsidendis vigastada ei saanud ja nad uurivad Põhja-Korealt, miks nende sõdurid tule avasid.

Lääne vaatlejate sõnul on kummaline, et tulistamine leidis aset päev pärast Kim Jong-uni taas avalikusse ilmumist.

Korea sõja lõpul juulis 1953 sõlmiti kahe Korea vahel relvarahu, kuid rahulepingut ei ole allkirjastatud, mis tähendab seda, et põhimõtteliselt on Põhja-ja Lõuna-Korea seni sõjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles