VIDEO ⟩ Itaalias hakati Euroopa kõige pikaajalisemaid koroonapiiranguid järk-järgult tühistama

Inna-Katrin Hein
Copy
Reisijad Milano Cardona rongijaamas 4. mail, mil Itaalias hakati koroonapiiranguid leevendama ja tühistama
Reisijad Milano Cardona rongijaamas 4. mail, mil Itaalias hakati koroonapiiranguid leevendama ja tühistama Foto: MIGUEL MEDINA/AFP/Scanpix

Itaalias, kus on Euroopa riikidest kõige pikaajalisemad ja karmimad koroonapiirangud, hakati neid tänasest 4. maist järk-järgult tühistama.

Itaallased saavad pärast üheksat nädalat taas minna välja jalutama, sportima ja pereliikmeid külastama, kuid sõitmine Itaalia teistesse paikadesse on siiski veel keelatud, teatavad reuters.com ja afp.com.

Itaallased Rooma Villa Doria Pamphili pargis 4. mail, mil Itaalias hakati koroonapiiranguid tühistama
Itaallased Rooma Villa Doria Pamphili pargis 4. mail, mil Itaalias hakati koroonapiiranguid tühistama Foto: ANDREAS SOLARO/AFP/Scanpix

Teistesse osadesse saab eriloa alusel minna tööle, haiglasse või mõne erakorralise sündmuse tõttu.

Itaalias on alustanud tööd ka ehitusfirmad, mille 4,5 miljonit töötajat on tänasest taas töökohal.

Koroonakriisis mingil viisil ellu jäänud restoranid saavad toitu kaasa müüa, kuid kliendid ei tohi veel restoranis süüa-juua. Baarid ja jäätisekohvikuid ei tohi veel uksi avada, nagu ka koolid, juuksuri-,ilu- ja massaažisalongid, spaad ning jõusaalid.

Itaalia haridusministeeriumi teatel avatakse koolid septembris.

Itaalia valitsus on leevendanud matuseid puudutavaid piiranguid, kuid matusel saab maksimaalselt olla 15 inimest. Abielluda veel ei saa, sama puudutab ka katoliku kiriku missade pidamist.

Itaallastel ei soovitata reisida ja kõik peavad avalikes kohtades kandma näo kaitsemaski.

Itaalias tühistatakse koroonapiiranguid, pildil inimesed Bergamo tänaval
Itaalias tühistatakse koroonapiiranguid, pildil inimesed Bergamo tänaval Foto: PA Images/Sergio Agazzi/Scanpix

Roomas elav 40-aastane Stefano Milano sõnas uudisteagentuurile AFP, et nii tema kui teised itaallased tunnevad koroonapiirangute leevendamise ja tühistamise tõttu nii rõõmu kui kartust.

«On suurepärane minna välja siis, kui tahad. Viia poeg väikese sugulase sünnipäevale ja näha vanemaid. Kuid samas kardame, sest viiruseoht ei ole täielikult möödas. Minu peres on eakaid inimesi ja ma ei taha, et nad piirangute tühistamise ajal saaks nakkuse,» sõnas roomlane.

Koroonaviiruse SARS-CoV-2 algpunkt oli Hiinas Hubei provintsis Wuhanis, mis sulges end 23. jaanuaril. Koroonakarantiin kestis seal 76 päeva.

Märtsi alguses sulges end Wuhani eeskujul kogu Itaalia. Suhelda armastavad ja ühissöömisi austavad itaallased pidid jääma nädalateks nelja seina vahele.

Itaalia peaminister Giuseppe Conte pani Põhja-Itaalia karantiini 8. märtsil ja see otsus tekitas paanika. Paljud Lõuna-Itaaliast pärit inimesed astusid kiiremas korras rongile ja sõitsid koju.

Kartus, et ohtlik koroonaviirus jõuab vaesesse Lõuna-Itaaliasse, kus meditsiiniabi ja haiglate tase on Põhja-Itaaliaga võrreldes viletsam, sundis Contet kogu Itaaliat 9. märtsil karantiini panema.

Kui koroonaviirusega nakatunute ja viirushaiguse tagajärjel surnute arv kogu aeg kasvas, kehtestas Itaalia valitsus veel piiranguid. Alates 12. märtsist suleti kõik ärid, välja arvatud apteegid ja toidupoed.

22. märtsist sulges enamik tehaseid oma tootmisliinid, vaid eluks hädavajalikke asju tootvad tehased said tööd jätkata.

Viis päeva hiljem, 27. märtsil suri Itaalias viirushaiguse Covid-19 tagajärjel rekordarv, 969 inimest. Nüüdseks on Itaalias viirushagusse surnud ligi 30 000 inimest.

Koroonapiirangud on hävitanud Itaalia majanduse, mis juba enne koroonakriisi oli kriisis. Itaalial on väga suur võlg ja see on aina kasvanud.

Majandusekspertide arvates ootavad Euroopa Liidu suuruselt kolmandat majandust ees suuremad probleemid, kuid olid 1930. aastatel pörsikrahhi ja sellele järgnenuid majanduslanguse ajal.

Pool Itaalia töövõimelisest elanikkonnast saab riigilt teotust ja palju on neid, kes arvavad, et kaotavad lähiajal töö.

Itaallased ei usu, et Itaalia valitsus eesotsas peaminister Giuseppe Contega suudab riigi allakäigust päästa ja majandust piisavalt turgutada.

Conte toetus kriisi tipuajal märtsis kasvas, kuid aprillis hakkas taas langema.

Itaalia erinevad osad väljuvad karantiinist ja tühistavad piirangud erinevatel aegadel, kuna seal kehtivad erinevad seadused.

Näiteks Põhja-Itaalias Veneto piironnas ja lõunas Calabrias on restoranid alates möödunud nädalast avatud, väliterrassidel on lauad paarimeetrise vahega ja seal saab einestada.

Liguurias ja Genovas on samuti söögikohad avatud, seal tohib purjetada ja randa minna.

Samas Emilia-Romagnas on veel kõik avalikud kohad suletud.

Ebakindlus tuleviku suhtes räsib itaallaste psüühikat.

Turu-uuringute firma Piepoli küsitluse kohaselt 62 protsenti itaallastest vajab psühholoogilist nõustamist ja tuge, et tulla toime koroonaviirusest tekitatud olukorra ja sellele järgneva ajaga.

Sotsioloog Iivo Diamanti sõnul kriis möödub millalgi, kuid psüühikas on jäljed sellest pikaks ajaks.

Itaalias on koroonaviiruse diagnoos 211 000 inimesel, viirushaigus on võtnud elu ligi 29 000 inimeselt ja paranenud on üle 81 600 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles