RUMAL TEGU ⟩ 280 000 dollarit maha matnud hiinlast ootas raha välja kaevates ebameeldiv üllatus

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Aastaid tagasi raha maha matnud mees ei tulnud selle peale, et kupüürid võivad mullas kõdunema hakata.
Aastaid tagasi raha maha matnud mees ei tulnud selle peale, et kupüürid võivad mullas kõdunema hakata. Foto: Kuvatõmmis videost

Aktsiaturule investeerimine võib küll olla riskantne tegevus, kuid üks Hiina mees sai valusa õppetunni selle kohta, et raha hoidmiseks on ka hullemaid kohti.

Hiljuti pöördus Hiinas Anhui piirkonnas Huaibei linnas üks naine, kelle kohta avaldati vaid tema perekonnanimi Wang, panka üsna kummalise murega, vahendas Shanghai Ist.

Nimelt kurtis Wang, et tema isa mattis viis aastat tagasi maha kaks miljonit jüaani sularaha (umbes 280 000 dollarit), sest mehe arvates oleks selle panka viimine olnud ebaturvaline.

Kui mehe perekond aga sularaha lõpuks üles kaevas, leidsid nad, et see oli üllatavalt halvas seisukorras.

Rahatähed olid nimelt mädanenud ja hallitanud ning purunesid kokkupuutel. Hiina riigimeedia avaldas ka video kehvas seisus kupüüridest. Vaata videot siit. 

Wang rääkis pangale, kuhu ta osa rahast viis, et neil on kodus veel kümme rahapakki ja et tegemist oli tema vanemate kogutud säästudega. 

Wangi vanemad olid küll kaupmehed, kuid sellest hoolimata ei usaldanud nad panka, vahendas Upi. 

Naise sõnul oli üks kohalik telekanal aastaid tagasi rääkinud sellest, kuidas vargused sularahaautomaatidest olid tavapärased. Seetõttu otsustaski mees sularaha hoopis maha matta.

Hiina riigimeedia andmetel tegid pangatöötajad kahjustatud sularaha taastamisel ja lugemisel ületunde.

Kokku kleepunud rahapatakad jagati väiksemateks kimpudeks, misjärel asusid töötajaid kupüüre üksteisest eraldama. 

Hiina Rahvapanga määruste kohaselt saab kupüüre, mis on vähemalt 75 protsendi ulatuses säilinud, vahetada uute samas väärtuses kupüüride vastu, kuid need rahatähed millest on säilinud 75-50 protsenti, vahetatakse poole väärtuse vastu. 

Pärast rahatähtede loendamist otsustas pank, et veerand sularahast pole enam kasutatav. Mehe säästudest kadus seega umbes 70 000 dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles