Kas Kim Jong-uni kange liikumine ja kummaline märk randmel viitavad operatsioonile?

Inna-Katrin Hein
Copy
Põhja-Korea meedia 2. mail avaldatud foto, millel Kim Jong-un on uue väetisetehase avamisel
Põhja-Korea meedia 2. mail avaldatud foto, millel Kim Jong-un on uue väetisetehase avamisel Foto: KCNA/via REUTERS/Scanpix

Jutud kolm nädalat avalikkusest kadunud Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni ümber ei ole vaibunud, kuigi Põhja-Korea meedia teatel avas ta 1. mail uue väetisetehase.

Põhja-Korea avaldas Kimist fotod ja video, kus teda on näha heas tujus. Videot ja pilte analüüsisid Lõuna-Korea eksperdid, kelle sõnul on märke, et ta võis siiski käia operatsioonil, kuigi selle kohta puudub ametlik kinnitus, teatab reuters.com.

Videol on näha Kimi inimestega rääkimas ja suitsetamas. Samas pandi tähele, et ta jalad on kummaliselt kanged ja ta liikumine ei ole tavaline.

Samuti märgati ta paremal randmel punkti, mis võib olla süstimise jälg. See viitab, et talle võidi teha südameoperatsioon, nagu mitmed väljaanded oletasid.

Lõunakorealaste sõnul ei olnud Kimi randmel märki enne seda, kui ta aprilli alguses avalikkusest kadus.

Põhja-Korea juht Kim Jong-un 11. aprillil Tööpartrei keskkomitee istungil
Põhja-Korea juht Kim Jong-un 11. aprillil Tööpartrei keskkomitee istungil Foto: 朝鮮通信社/AP/Scanpix

Anonüümseks jääda soovinud arsti arvates on Kimi randmel näha punktsiooni, mis on tehtud umbes nädal tagasi. Ta lisas, et näiteks tilguti all olles ei jääks käele sellist märki.

Osade meediaallikate teatel tehti Põhja-Korea liidrile ta avalikkusest äraolekul südameoperatsioon. Oli ka allikaid, mis teatasid operatsiooni ebaõnnestumisest, Kimi kooma vajumisest ja isegi surmast.

Lõuna-Korea meditsiinispetsialistide arvates ei ole Kimil hoolimata ta suurest kehakaalust süda haige ja talle ei tehtud südameoperatsiooni. Küll aga mõjutab liigne kehakaal ta jalgu, mis peavad suurt raskust taluma.

Uues videos on näha, et Kimi jalad olid kõndimisel kanged ja ta teeb tavalisemast lühemaid samme. Lõunakorealaste sõnul käis Kim samamoodi ka pärast seda, kui ta 2014 oli pikka aega kadunud. Siis tehti talle pahkluude operatsioon. 

Uutel fotodel on näha golfiautot, millega Kim sõitis uue väetisetehase alal ringi. Ka auto kasutamine viitab sellele, et tal on raske käia.

Väetisetehase alal oli Kimile ja ta kaaskonnale valmis pandud laud ja toolid. «Laud ja toolid on sellisel sündmusel väga ebatavalised. Kimil võib olla terviseprobleeme, mille tõttu ta ei saa järjest pikka aega püsti olla,» arvas lõunakorealasest Põhja-Korea ekspert Nam Seong-wook.

Põhja-Korea meedia 2. mail avaldatud foto, millel Kim Jong-uni on näha väetisetehase avamisel. Seinal on näha kuupäeva 1. mai 2020.
Põhja-Korea meedia 2. mail avaldatud foto, millel Kim Jong-uni on näha väetisetehase avamisel. Seinal on näha kuupäeva 1. mai 2020. Foto: STR/AFP/Scanpix

Põhja-Korea ei anna liidri tervise kohta autentset infot, nende teatel on ta alati hea tervise juures.

Lõuna-Korea võimud teatasid 2. mail, et nende andmetel ei käinud Kim Jong-un operatsioonil, vaid oli kuurortlinnas Wonsanis puhkusel. Nad ei täpsustanud, kellelt nad selle info said.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles