Putin andis Kimile Suure isamaasõja mälestusmedali

Inna-Katrin Hein
Copy
Venemaa president Vladimir Putin ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un kohtusid aprillis 2019 Vene Kaug-Ida linnas Vladivostokis
Venemaa president Vladimir Putin ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un kohtusid aprillis 2019 Vene Kaug-Ida linnas Vladivostokis Foto: ALEXEY NIKOLSKY/AFP/Scanpix

Venemaa saatkond Põhja-Koreas Pyongyangis teatas, et president Vladimir Putin andis Põhja-Korea liidrile Kim Jong-unile Suure isamaasõja mälestusmedali, millega märgitakse 75 aasta möödumist võidust hitlerliku Saksamaa üle.

Vene saatkonna teate kohaselt andis Putin Kimile medali selle eest, et Põhja-Koreas on mälestatud seal hukkunud nõukogude Punaarmee sõdureid, teatab msn.com.

Venemaa suursaadik Põhja-Koreas Alekander Matsegora andis 5. mail Venemaa Suure isamaasõja mälestusmedali Pyongyangis üle Põhja-Korea välisministrile Ri Son-gwonile.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un, kes oli mitu nädalat kadunud ja kes mai alguses taas avalikkusse ilmus, ei osalenud ise tseremoonial.

Põhja-Korea meedia teatel kandsid nii Põhja-Korea kui ka Venemaa esindajad kohtumisel koroonaviiruse tõttu näomaske. Põhja-Korea ei ole seni teatanud, et seal ei ole koroonaviiruse nakkuse saanud ega viirushaiguse tagajärjel surnuid.

Lääne luure andmetel ei vasta see tõele, sest Lõuna-Koreasse põgenenud Põhja-Korea sõduril diagnoositi koroonaviirus ja Põhja-Koreas ehitati kiirkorras uus haigla. Lisaks peavad põhjakorealased kandma avalikkuses näomaski.

Putin kutsus möödunud aastal Põhja-Korea liidri Kimi selle aasta 9. maiks Moskvasse võidupüha paraadile. Ei ole teada, mida Kim vastas.

Venemaa võidupüha paraad 9. mail 2019 Moskvas.
Venemaa võidupüha paraad 9. mail 2019 Moskvas. Foto: Alexei Nikolsky/TASS/Scanpix

Venemaa president teatas märtsis, et koroonaviiruse tõttu jääb Suure isamaasõja lõpu 75. aastapäeva paraad ära.

Putin kutsus Kimi ka 2015. aastal Moskvasse 9. mai võidupüha paraadile, kui Suure isamaasõja lõpust möödus 70 aastat. Kim teatas siis, et tal on siseriiklikke kohtumisi, mille tõttu ta ei saa Venemaale sõita.

Suur isamaasõda oli Nõukogude Liidu sõda hitlerliku Saksmaaga ja see kestis 22. juunist 1941 kuni 9. maini 1945. Läänes Suure isamaasõja terminit ei kasutata, seal on kasutusel Teine maailmasõda.

Nõukogude Liidus ja nüüd Venemaal tähistatakse iga-aasta 9. mail võidupüha.

Sel aastal möödub Teise maailmasõja, Venemaal Suure isamaasõja lõpust 75 aastat.

Läänes tähistatakse seda 8. mail, Venemaal 9. mail. Põhjus selles, et Saksamaa kirjutas kapitulatsiooniaktile Berliinis alla 8. mail 1945 kell 22.43 Kesk-Euroopa aja järgi. Nõukogude Liidus Moskvas oli siis juba 9. mai kell 00.43.

Nõukogude Punaarmee sõdurid 1945. aasta mais Berliinis.
Nõukogude Punaarmee sõdurid 1945. aasta mais Berliinis. Foto: akg-images/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles