VIDEO ⟩ «Võimatu missioon: kosmos»? NASA lubab Tom Cruise'il teha filmivõtted ISSil

Inna-Katrin Hein
Copy
Monica Barbaro ja Tom Cruise  filmi «Top Gun: Maverick» võttel
Monica Barbaro ja Tom Cruise filmi «Top Gun: Maverick» võttel Foto: Scott Garfield/Scanpix

Ameerika Ühendriikide kosmoseagentuur NASA teatas 5. mail, et teeb näitleja Tom Cruise’iga koostööd, et ta saaks teha filmivõtted Rahvusvahelises kosmosejaamas (International Space Station ehk ISS).

NASA esindaja Jim Bridenstine’i teatel lennutatakse Cruise ja ta meeskond võteteks ISSile, mis on Maast 402 kilomeetri kõrgusel, teatab cnn.com.

Rahvusvaheline kosmosejaam (ISS)
Rahvusvaheline kosmosejaam (ISS) Foto: NASA TV/REUTERS/Scanpix

NASA esindaja ei täpsustanud, millist filmi Cruise ISSil teeb, kuid oletatakse, et see võib olla Cruise'i leivanumbrifilmide «Võimatu missioon» kosmose variant.

Mitme riigi astronaudid, Venemaa kosmosnaudid ja Hiina taikonaudid on alates 2000. aastast ISSil roteeruvalt ning seda on külastanud ka mõned jõukad turistid, kes on oma reisi ise kinni maksnud.

ISSi pardal on dokumentaalfilme üles võetud, kaasa arvatud 2002. aasta IMAXi kosmosest rääkiv dokumentaalfilm, millel on jutustajaks Tom Cruise.

2012. aasta ulmefilm «Apogee of Fear» võeti osaliselt samuti üles ISSil ja seda tegi ettevõtjast kosmoseturist Richard Garriott, kelle isa Owen Garriott oli NASA astronaut.

Tom Cruise’ist saaks ISSil toimuvate võtetega esimene näitleja, kes on seal oma stseenid teinud. Samuti on NASA ja Tom Cruise’i koostöös valmiv mängufilm esimene, mis võetakse üles kosmoses.

USA astronaut Edward Lu Rahvusvahelises kosmosejaamas (ISS)
USA astronaut Edward Lu Rahvusvahelises kosmosejaamas (ISS) Foto: ZUMAPRESS.com

«Vajame popkultuuri, et inspireerida uut põlvkonda insenere ja teadlasi, kes muudavad NASA tulevukuplaanid reaalsuseks,» teatas NASA esindaja Jim Bridenstine.

Venemaa on praegu ainus riik, mis saab inimesi ISSile lennutada. USA firmad SpaceX ja Boeing arendavad uue põlvkonna kosmoselaevu, millega tulevikus saab ISSile lennata.

SpaceX-i rakett Crew Dragon peaks tegema esimese mehitatud lennu ISSile selle kuu lõpul.

USA kaotas ISSile lendamise võimaluse, kui lõpetas kosmosesüstikute programmi.

SpaceX ja Boeing on eraettevõtted, mille ehitatud raketid ei kuulu NASAle. Need eraettevõtted tahavad hakata eelkõige tegema turismilende, kuhu saab suure summa eest koha osta, kuid nad ei välista ka NASAga koostööd. 

SpaceX teatas mõni aeg tagasi, et hakkab müüma pileteid Crew Dragoni lendudele, pilet maksab 50 miljonit dollarit.

NASA avaldas möödunud aastal plaani, mis lubab eraisikutel ISSi külastada, sealseid mugavusi kasutada, ja seda loomulikut suure summa eest.

Ööpäevane majutus ISSil maksab neile 11 250 dollarit. Sellele lisandub toidu, õhu, WC, duši ja muu kasutamise tasu, mis on 22 500 ööpäevas ehk kokku tuleb kosmoseturistil maksta 33 750 dollarit ööpäevas.

Seega tuleb Tom Cruise’il ja võttemeeskonnal käia välja suur summa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles