Suri Kraftwerki asutajaliige Florian Schneider

Elu24
Copy
Kraftwerk.
Kraftwerk. Foto: Imago/ScanPix

Saksa elektroonilise muusika bändi Kraftwerk asutajaliige Florian Schneider suri 73-aastasena vähki.

Guardiani teatel suri Schneider nädal tagasi ning maeti lähedaste ringis. Ta oli 1970. aastal tegevust alustanud Kraftwerki asutajaliige. Ta lahkus bändist 2008. aastal teadmata põhjusel ning hoidis pärast seda madalat profiili.

Florian Schneider Kraftwerki kontserdil.
Florian Schneider Kraftwerki kontserdil. Foto: Imago/ScanPix

Kraftwerki peetakse elektroonilise muusika pioneeriks ning nende looming muutis moodsa popmuusika kõla.

«Kuuekümnendate kuld, rok'n'roll ja meloodiline popp tulid Kraftwerki ajastusse (ja robot-perspektiivis muundunud kujul ka Kraftwerki muusikasse) kaasa, aga Kraftwerk tekitas ka täiesti uue esteetika ruumi, kus olid juba saksa Tangerine Dream ja krautrock, prantsuse intellektuaalid ja briti psühhedeelikud,» kirjutas kultuurikriitik Valner Valme 2004. aastal Postimehes.

Schneider sündis 1947. aastal Lõuna-Saksamaal. Muusikat hakkas ta tegema Düsseldorfis õppimise ajal, alustades bändiga Pissoff. Kraftwerki lõi ta koos koolivenna Ralf Hütteriga.

Schneider mängis esialgu flööti, viiulit ja kitarri, kuid kui huvi elektroonilise muusika vastu kasvas, tundus talle, et neist jääb väheks. «Peagi ostsin mikrofoni, siis kõlarid, kajamasina, süntesaatorid. Flöödi viskasin ma palju hiljem minema, see oli selline protsess,» rääkis ta.

Kolm esimest albumit tegid Schneider ja Hütter kahekesi, seejärel jätkasid kvartetina. Nende neljas plaat «Autobahn» jõudis tänu väga omapärasele kõlale ja nutikatele laulusõnadele ka USAs ja Suurbritannias müügitabelite etteotsa.

Kraftwerk esines 2004. aasta mais Tallinnas Eesti Näituste hallis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles