ARVED TAHAVAD MAKSMIST ⟩ Portugalis avas prostituutide õiguste eest võitlev kupeldaja keset eriolukorda bordelli

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Kahte last üksi kasvatav Ana Loureiro teenib elatist bordellipidajana ja võitleb prostituutide õiguste eest.
Kahte last üksi kasvatav Ana Loureiro teenib elatist bordellipidajana ja võitleb prostituutide õiguste eest. Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

Majanduslikud raskused ja äärmine vaesus on sageli põhjus, miks naised prostituudiks lähevad. See on üks väheseid ameteid, mis võimaldab kiiresti mingi hulga raha teenida, et arved tasuda. Portugalis tegi riigi tuntuim kupeldaja keset eriolukorda just naistele mõeldes ühe bordellidest lahti. 

Portugalis prostitutsiooni legaliseerimise eest võitlev endine prostituut ja praegune bordellipidaja Ana Loureiro rääkis kohalikule tabloidile Correio da Manhã, et hoiab üht oma majadest juba nädalaid lahti, samas kui teine on jätkuvalt suletud. 

COVID-19 kaasnevatest riskidest on naine hästi teadlik ning hoiab seetõttu ka hindu madalal. Poole tunni seksi eest küsitakse kliendilt 60 eurot ja terve tunni voodirõõmude eest tuleb välja käia 100 eurot

«Eriolukorra esimese 15 päeva jooksul otsustasin mõlemad majad sulgeda, kuid üsna kiiresti sai selgeks, et olukord hakkas tüdrukute jaoks väga keeruliseks muutuma. Mõned neist olid lausa näljas,» rääkis Loureiro. 

«Me desinfitseerime ruume, mõõdame temperatuuri tubade sissepääsu juures, kuid sellele järgneb seksuaalne kontakt. Olgem ausad, seda tegevust pole enam võimalik kaitsta,» lisas naine. 

Loureiro sõnul annab eriolukord tema petitsioonile nüüd senisest enam kaalu ning näitab kui mõistlik on prostitutsiooni legaliseerimine täies mahus. 

«Kui see tegevus oleks reguleeritud, kui need naised kuuluksid abisaajate hulka, võiksid nad olla kodus, saada toetust, ükskõik, kui väike see ka oleks olnud,» selgitas Loureiro.

Üks Loureiro alluvuses töötavatest naistest rääkis ka sellest, miks ta otsustas prostituudiks hakata.

«Mul on kaks last, ma pean neid toetama, isa ei aita neid. Alustasin seda tegevust eelmise aasta novembris. Ma ei leidnud tööd, pidin maksma iga kuu üüri. Mida ma teha oleks saanud? Kas ma oleksin pidanud laskma oma lastel nälga surra,» rääkis naine.

«Ma sisenesin siia maailma, kuna soovin kiiresti raha teenida,» lisas ta.

Prostituut rääkis et kõik need naised on ohvrid ühiskonnas, kus pole võimalusi. «Jah, nagu ka teised inimesed, kardame ka meie viirust,» sõnas ta. 

Praegu tegutseb see bordell Portugali lõunaosas.

Eriolukorraga kadusid kliendid 

Eriolukord hakkas küll Portugalis kehtima 18. märtsist, kuid sellest hoolimata müüsid paljud seksiteenuseid vähemalt esimese nädala jooksul korterites ja tänavatel edasi, kirjutas tabloid märtsi lõpus. 

Sotsiaaltöötajad ja aktivistid otsisid küll alternatiivseid viise, kuidas tagada seksitöötajate ellujäämine ja neile mingisuguse sissetuleku tagamine, kuid see ei olnud eriti edukas. 

Prostituutidega töötavad organisatsioonid soovitasid naistel senise tegevus peatada või kolida teenindamine üle telefoni- või veebipõhiseks, kuid see ei takistanud prostituute endiselt tänaval, korterbordellides või pisikestes massaažisalongideks maskeeritud seksimüügikohtades kliente ootamast.

Ellujäämise tagamiseks arutati ka ühisrahastuse kasutamist. 

Kuid mida ei olnud, olid kliendid. 

«Nädala algusest saati ei ole siia praktiliselt mitte kedagi tulnud,» rääkis 28-aastane Vanessa, kes elab Lissabonis ühiskorteris, kus ta koos teiste naistega seksiteenuseid osutab. 

Vanessa kasvatab üksi väikest tütart, kelle ta tööle tulles tavaliselt oma vanaema hoolde jätab. 

«Nii palju kui ma ka ei tahaks koju minna, siis kuidas ma saan seda teha, kui tean, et mul on tütrele süüa vaja osta ja arved maksta,» kurtis Vanessa.

Prostituutide õiguste eest võitleja

Portugalis tuliselt prostituutide õiguste eest võitlev Ana Loureiro teab täpselt, mida tema alluvad läbi elavad. Loureiro oli ise enne bordellide avamist prostituut. Nii nagu paljud sellele alale sattuvad naised, nii tuli ka temal raske otsus teha, sest üksi kahte last kasvatada ja elatist teenida ei olnud kerge. 

Eelmise aasta lõpus kogus naine petitsiooniga 4000 toetusallkirja, selleks, et viia parlamendi ette eelnõu, mis reguleeriks bordelle ja seksitööstuses töötavate inimeste õigused paremini.

Petitsioonis tegi Loureiro ettepaneku, et kõik seksiteenuseid pakkuvad töötajad peaksid olema vähemalt 21-aastased ning arvele võetud, kirjutas Pais A O Minuta.

Lisaks soovib naine, et prostituutidele tagataks samasugused maksusoodustused ning õigused nagu kõigile teiste elualade töötajatele. See tähendab, et prostituudid saaksid end ametlikult ka maksuametis arvele võtta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles