Hiina juurtega USA koroonateadlase surm tekitas vandenõuteooriaid

Inna-Katrin Hein
Copy
Koroonateadlane. Pilt on illusteeriv
Koroonateadlane. Pilt on illusteeriv Foto: shutterstock.com

Hiinast pärit USA koroonateadlane Bing Liu leiti 2. mail ta Pittsburghi kodust surnuna, teda oli mitu korda tulistatud.

37-aastase Liu surm tekitas vandenõuteooriad, kuna ta oli pärit Hiinast, kus koroonaviirus möödunud aasta lõpul algas ja ta oli koroonaviiruse uurija, teatab foxnews.com.

Pittsburghi ülikoolis töötanud Liu kolleegide sõnul tegi ta koroonaviiruse SARS-CoV-2 ja viirushaiguse Covid-19 uurimisel läbuimurde, mille ta tahtis avaldada teadustööna.

Pittsburghi politsei sõnul Liu mõrvati, teda oli lähedalt tulistatud pähe, kaela, kehasse ja genitaalidesse.

Tema tulistamises kahtlustatakse 46-aastast arvutinseneri Hao Gud, kelle surnukeha leiti Liu maja lähedale pargitud autost. Tõenäoliselt tegi ta enesetapu.

Mõrvauurijate sõnul tundsid Liu ja Gu üksteist ning uurimine näitas, et kaks meest võisid olla intiimsuhtes.

Liu oli abielus ja surnukeha leidis ta naine.

Politsei teatel ei ole tõendeid, et Liu surm oleks seotud praeguse koroonakriisi ja Hiina süüdistamisega selle tekkes.

Hiinast pärit Liu sai doktorikraadi Singapuris ja siis suundus USAsse Pittsburghi ülikooli tööle. Ta uurumisalaks oli immuunsüsteem ja immuunsus.

Nii USA kui Hiina sotsiaalmeedias hakati hoolimata politsei uurimsiandmetest üksteise võidu pakkuma teooriaid, et mille tõttu Liu surra võis.

«See juhtum on nagu Tom Cruise’i filmiseeriast «Mission Impossible». Tõenäoliselt teadis ta, et koroonaviirus on pärit USA laborist,» kirjutati nii USA kui Hiina sotsiaalmeedias.

USA ja Hiina sotsiaalmeedias leidub veel kümneid sarnaseid mõtteavaldusi, mille kohaselt Liu võis jõuda koroonaviiruse algallika jälile ja selle tõttu ta tapeti.

USA arvates on praeguses pandeemias süüdi Hiina ja koroonaviirus pärineb Wuhanis asuvast kõrge julgeolekutasemega viroloogialaborist, kus tehti katseid nahkhiirtega, kellel on koroonaviiruseid.

Hiina arvab aga, et uus koroonaviirus jõudis Hiinasse koos USA sõduritega, kes möödunud sügisel osalesid seal sõjaväelaste mängudel.

Vandenõuteoreetikute arvates lasti koroonaviirus valla, et maailmas «võimukaardid» ümber mängida ja rajada teed uutele võimule pürgijatele. 

Hiina vandenõuteoreetikute arvates on Liu surmas Hiina võimude käsi mängus, sest Liu uuringud oleksid võinud nende koroonavaled paljastada.

Mitme riigi teadlaste ja Maailma terviseorganisatsiooni WHO teatel ei ole tõendeid, et koroonaviirus pääses valla Hiinas Wuhanis asuvast laborist.

Pigem sai pandeemia alguse Wuhani mereandide ja metsloomaturul müüdud nahkhiirtest.

Maailmas on koroonaviiruse diagnoosi saanud üle 3,8 miljoni inimese, viirushaigus on võtnud elu rohkem kui 265 000 inimeselt ja paranenud on üle 1,3 miljoni inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles