ÜHEHITIIME ⟩ Mis on saanud looga «Barbie Girl» maailma raputanud Aquast?

Elu24
Copy
Foto: SCANPIX DANMARK / Instagram @aqua.dk

«Barbie girl» on meie kummitanud juba 23 aastat! Aqua raputas oma kentsaka singliga maailma aastal 1997 ja veidi pärast seda nakatas meid ka samavõrd tüütu kõrvauss «Doctor Jones», ent pärast seda pole Taani popbändil õnnestunud suuremaid saavutusi korda saata.

Aqua loodi aastal 1989, kui René Dif ja Søren Rasted tutvusid ning asusid koos laule kirjutama. René töötas toona Hollandis plaadikeerutaja ning Søren ja Claus Norreen olid algajad produtsendid. Aastal 1993 asusid mehed kolmekesi tööle filmi «Frække Frida og de frygtløse spioner» soundtrack'i kallal ja hiljem otsustati koostööd jätkata. Mõned kuud hiljem jäi Norra-Taani vahet sõitnud praamil Renéle kõrvu Lene Nystrøm, kes teenis toona leiba laevamuusikuna. Mees lähenes talle ja palkas ta laulma bändi nimega Joyspeed.

Pisike Rootsi plaadifirma võttis noored enda tiiva alla ja 1994. aastal sai purki nende esimene singel «Itzy Bitzy Spider», mis kukkus haledalt läbi ja tekitas muusikutes suurt pettumust. Kuigi plaadifirmal oli Aqua vastu jätkuvalt huvi, otsustas nelik alustada nullist – hangiti uus mänedžer ja asuti looma oma nüüdseks ikooniliseks saanud bubblegum pop heli. Nende kaasahaaravad palad püüdsid plaadifirma Universal Music Denmark tähelepanu ja sõlmitud sai plaadileping. Nimi Joyspeed vahetati välja Aqua vastu ja 1996. aasta sügisel ilmus lugu «Roses Are Red», mis täitis kõik plaadifirma ootused. Järgnes kõik Taani müügirekordid purustanud «My Oh My» ja Aquast sai tõeline tegija kohalikul muusikamaastikul.

Aastal 1997 nägid ilmavalgust nende debüütalbum «Aquarium» ja nüüdseks kultushitiks saanud «Barbie Girl». Kolm aastat hiljem valmis ka järgmine album «Aquarius», kuid siis hakkas bändi edu vaikselt vaibuma. Võeti ette pikem paus, mille jooksul jõuti kokku panna ka parimate palade kogumik, kuid uus hitte enam Aqua ei tootnud. Aastaks 2007 tuli bänd korraks kokku ja asuti uut muusikat looma. 2011. aastal valmis kauaoodatud «Meglomania», ent ka see plaat jäi suurema menuta. Olgugi, et tegemist on Taani ühe edukaima ansambliga, kelle plaate on müüdud üle 33 miljoni eksemplari, kukkus nende comeback läbi ja Aqua läks taas laiali.

Kolmas katse tehti aastal 2016, kui teatati, et Aqua naaseb «vähemalt kümneks kontserdiks» lavale. Bändi kitarrist Claus Norreen otsustas järjekordsest ühinemisest mitte osa võtta ja tema asemele asus Steffen Drak. Noreen ütles, kuigi Aqua liikmed on tema jaoks perekond, on tema muusikaline fookus muutunud ja bändiga ta tuuritada enam ei soovi.

Erinevalt eelmistest taasühinemistest on viimane kestnud pikemalt. Bänd astub siiani aktiivselt siin-seal üles ja 2018. aasta suvel anti välja lugu nimega «Rookie». Mullu antud intervjuus andis Lene lootust, et peagi on oodata uut loomingut: «Töötame uue muusika kallal, kuid oleme endi kõige karmimad kriitikud. Me ei avalda midagi enne, kui see on täiuslik. Hoiame pöialt, et sünnib miskit imelist.»

Kuulduste kohaselt läks Aqua algselt laiali armukolmnurga tõttu. Rene Dif oli suhtes Lene Nystrømiga, kelle ta aastal 1994 bändi kutsus. Nad olid koos kolm aastat ja seejärel kurameeris Lene hoopis Søreniga. Billboardi andmete kohaselt avaldasid muusikud aastal 2001, et nad ei saa üksteisega enam läbi: «Vaatasime üksteisele otse silma ja jõudsime järeldusele, et praeguseks on säde kadunud.»

Paistab, et tänaseks päevaks on aga erimeelsused seljatatud, et sügiseks on bändil plaanitud viis kontserti koos Vengaboysi ja Ace of Base»i lauljatari Jenny Berggreniga.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AQUA (@aqua.dk) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AQUA (@aqua.dk) on

Mis neist saanud on?

Lene Nystrøm

Norrakas Lene ja taanlane Søren abiellusid 2011. aastal Las Vegases, kuid kolm aastat hiljem nende liit purunes. 16 aastat armuõnne nautinud paaril on tütar India ja poeg Billy.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lene Grawford Nystrom (@lenenystrom) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lene Grawford Nystrom (@lenenystrom) on


Rene Dif

Rene oli abielus treener Rikke Maijaga, kes sünnitas talle kaks last. Paar on tänaseks päevaks lahus ja Rene on suhtes hoopis Linet Joga. Lisaks Aquas musitseerimisele astub mees vahel üles ka DJ-na.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ????' ??? (@officialrenedif) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ????' ??? (@officialrenedif) on


Søren Rasted

Søren on tänasel päeval valinud veidi tagasihoidlikuma soengu. Ta on loonud muusikat mitmete telesaadete ja filmide jaoks. 2012. Aastal rajast ta plaadifirma LabelLand. Mees tegutseb viimastel aastatel popbändis nimega Hej Matematik.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Søren Rasted (@sorenrasted) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Søren Rasted (@sorenrasted) on


Claus Norreen

Clausi soeng on samuti läbinud drastilise muutuse. Ta abiellus aastal 2001 ajakirjanik Siggy Madseniga, kes sünnitas talle poja nimega Elliott. Nüüdseks on paar lahus ja Claus elab Londonis.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @clausnorreen on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @clausnorreen on

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles