Ilmahoiatus rikkus äärepealt Eesti ujuja Merle Liivandi omapärase emadepäeva plaani

Elu24
Copy
Eesti ujuja Merle Liivand
Eesti ujuja Merle Liivand Foto: Erakogu

Ameerikas elav Eesti ujuja, Merle Liivand, keda tuntakse ka «merineitsina», plaanis emadepäevaks, 10. maiks, midagi omapärast. Liivand pidi aga ootamatult halva ilma tõttu oma plaani muutma.

Möödunud pühapäeval tähistati ülemaailmselt emadepäeva, ning Ameerikas, Florida osariigis elav ujuja Merle Liivand plaanis tolleks päevaks midagi erilist. 

Nimelt oli eestlannal plaan austada kõige võimsamat ema üldse – emakest Maad. «Tahtsin emadepäeva tähistada omapärasel moel ja algatasin «Emakese looduse sportliku päeva». Loodan, et ka järgnevatel aastatel tähistame Emakest loodust ujudes,» rääkis Liivand lähemalt oma plaanist. Küll aga oli Emakesel loodusel emadepäevaks teised plaanid.

«Helistasin kohalikule NBC telekanali ilmateadustajale, ning ta hoiatas, et plaanitud päeval on kohas, kus tahtsin ujuda, suur äikesetormi oht,» täpsustas Liivand, kes pidi seetõttu erilist emadepäeva sündmust ilma pärast tähistama päev varem.

Selges vees, 9. mail, ujus Liivand «merineitsina» kokku üle kuue kilomeetri. Erilisel viisil emadepäeva tähistanud Liivand osutas sellega tähelepanu ookeanide reostamisele, ning sellele, kuidas veekogude kohtlemine prügikastina mõjutab mereelu.

«Kahjuks on meil juba läänekaldal randu avatud, ning inimesed on sinna tohutult prügi jätnud, seega usun, et peab rohkem puhtast loodusest rääkima,» täpsustas Liivand, kelle sõnul on Florida osariigis erinevates linnaosades rannad juba avatud (paljud on koroonaviiruse pandeemia tõttu kehtestatud piirangute tõttu siiani veel suletud).

Eesti ujuja Merle Liivand on «merineitsina» püstitanud maailmarekordi, ujudes merineitsisabaga ning käsi kasutamata kümne kilomeetri pikkuse distantsi. 
Eesti ujuja Merle Liivand on «merineitsina» püstitanud maailmarekordi, ujudes merineitsisabaga ning käsi kasutamata kümne kilomeetri pikkuse distantsi. Foto: Erakogu

«Ujuda tohib omal vastutusel lahes, kui lähed kaljude pealt või hüppad oma koduhoovist vette, aga rannas mitte,» täpsustas Liivand olukorda Floridas. «Oleme ka politseiga rääkinud ja aselinnapeaga, et kui hoiame distantsi ja ujume ujumispoiga, siis on lubatud. Nagu jooksmisel, hoiame distantsi ka ujumisel.»

Eestlanna sõnul on aga olukord nii avatud randades kui ka lahes reostuse osas nukker. «Leidsin hiljuti ujudes viis paari kummikindaid,» tõdes Liivand, kes usub ujujana, et ookeanide puhastamine peaks ujujate jaoks olema tavapärane tegevus, vahendab openwaterswimming.com.

Prahi probleemi Floridas illustreerib Cocoa rand, mis taasavati 21. aprillil, ning kust korjati möödunud nädalavahetusel kokku ligi kuus tonni prügi, vahendab msn.com. Probleemi leevendamiseks kehtestasid ametnikud trahvi (250 dollarit), ning korrakaitsjad jälgivad olukorda hoolikamalt.

Emadepäeva juurde tagasi minnes mainis Liivand, et muidugi ei unustanud ta erilisel päeval oma ema. «Emale sai läbi venna saadetud lilli ja helistatud. Lisaks saatsime mu uue, Eestis tegutseva, kosmeetikafirma Viking Beauty kaudu medõdedele ja arstidele heategevus korvikesi. Õdedel olid pisarad silmas,» rääkis Liivand lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles