Uskumatu lugu Eesti sõduritest, kes valvasid Nürnbergis kõige ohtlikumaid natsiliidreid (15)

300 Eesti sõdurit moodustasid 4221. vahikompanii. Foto: Mark Felton
Elu24
Copy

Eelmisel nädalal möödus Teise maailmasõja lõpust 75 aastat. Kas me aga teame, mis sai fašistliku Saksamaa armeesse mobiliseeritud ja1945. aastal keset Euroopat kodutuks jäänud eestlastest?

Saksamaa kapituleerumise järel toimusid Nürnbergi linnas kurikuulsad kohtuprotsessid, kus määrati vangi ning surma 161 kõrget natsisaksa ohvitseri ja ametnikku. Nn Õigluse Palee kõrval oli suur vangla, kus paljud natsipealikud kohtumõistmist ootasid.

USA vägedel oli raskusi sinna valvurite leidmisega. Kohe pärast sõda oli suur osa võitlejaid kiiruga tagasi koju saadetud. Paljud olid ka rakkes okupatsioonitsooni ja ähvardava Nõukogude Liidu piiri valvamisega.

Nn Õigluse Palee ja selle taga asunud natsiliidrite vangla.
Nn Õigluse Palee ja selle taga asunud natsiliidrite vangla. Foto: Mark Felton

Siin on kohane meelde tuletada Eesti sõdureid, kes täitsid Nürnbergis üllatavalt tähtsat rolli. Nende meeste loo on värvikalt lahti jutustanud Briti ajaloolane Mark Felton, kes jagab jälgijatega oma Youtube'i kanalil kõige uskumatumaid sõjaaegseid seiklusi.

Natsisaksa sõdurid USA teenistuses

Saksamaa oli okupeeritud Baltimaadest mobiliseerinud tuhandeid mehi rahvusväeosadesse nagu Eesti Leegion. Diviisiga liitus ka vabatahtlikke, kes nägid seda ainsa võimalusena Punaarmee vastu võitlemiseks. Need, kes end Kesk-Euroopas USA vägede kätte andsid, olid nüüd sõjapõgenikud. Nõukogudemaal ootas surm, keset Euroopat olid nad kodutud.

Paljud endised SSi sõdurid ei langenud sõjavangi, vaid jäid keset Saksamaad kodutult laagrisse.
Paljud endised SSi sõdurid ei langenud sõjavangi, vaid jäid keset Saksamaad kodutult laagrisse. Foto: Mark Felton

Sellises seisus otsustasid ohvitserid Vaido Viitre ja Verner Puurand - allveelaeva Kalev viimane kapten - minna ameeriklaste jutule. Kuna neil oli hädasti valvureid juurde vaja, võeti pakkumine kohe vastu. Kuigi SS-üksused olid keelatud, leppisid USA ohvitserid kokku, et eestlased on jõuga natsisaksa armeesse mobiliseeritud, mis on osaliselt tõene.

Nii pandi kokku 17-meheline vahiüksus, mis valvas USA armee Nürnbergi peakontorit. Nende teenistusega oldi rahul ning varsti loodi täismõõdus kompanii. Umbes 300 eesti sõdurit, enamasti endised Waffen-SSi sõdurid, moodustasid 4221. Eesti vahikompanii.

4221. kompanii õlamärk.
4221. kompanii õlamärk. Foto: Mark Felton

Hinnatud valvurid Eesti lipu all

1946. aastaks olid nad läbinud kahekuise koolituse ja asusid töösse. Valgete USA kiivrite ning musta vormiga sõduritel olid lipuvärvides märgistused. Ka nende lipp oli sini-must-valge ja rivistustel lauldi Eesti hümni. Sarnane oli ka SSi ajalooga Läti sõdurite saatus.

Valvurid asusid töösse Nürnbergi vangihoonete valvamisel. Eesti ja sarnase saatusega Läti üksuse sõdurid olid kasulikud: paljud neist rääkisid vabalt saksa ja inglise keelt. Olukord oli uskumatu - sõdurid valvasid moonaladusid, USA sõdurite elukohti ja ka vanglat, kus olid nende endised kõrged ülemused.

Eesti kompanii rivistus toimus USA vormis, aga sini-must-valge all.
Eesti kompanii rivistus toimus USA vormis, aga sini-must-valge all. Foto: Mark Felton

Sellele vaatamata sai Eesti üksus USA ovitseride aruannetes pidevalt kiita. Berliini blokaadi ajal 1948. aastal paigutati Eesti üksus aga Nõukogude tsooni piiri äärde. Seal valvasid nad kõige olulisemaid väliladusid.

Pärast seda paigutati 4221. üksus Stuttgarti, kas nad valvasid USA armee kohalikku peakorterit. Ameeriklaste usalduse võitnud baltlased lahusid teenistusest 1950. aastate alguses. Paljud neist emigreerusid USAsse ja mujale Läände.

Eesti ohvitserid. Kompaniid juhtis endine Saksa sõjaväe ohvitser Vaido Viitre.
Eesti ohvitserid. Kompaniid juhtis endine Saksa sõjaväe ohvitser Vaido Viitre. Foto: Mark Felton
Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles