Põhja-Koreas on midagi toimumas, Rasoni linn suleti

Inna-Katrin Hein
Copy
Põhja-Korea kirdeosas asuv Rason, kus on erimajandustsoon
Põhja-Korea kirdeosas asuv Rason, kus on erimajandustsoon Foto: Ng Han Guan/AP/Scanpix

Lõuna-Korea andmetel on Põhja-Korea linn Rason, mis asub Venemaa piiri lähedal, tavakodanikele suletud ning nad ei tohi sinna sõita ega linnas elavad inimesed lahkuda.

Rason asub Venemaa suurlinnast Vladivostokist 100 kilomeetri kaugusel ning põhjakorealaste jaoks on see linn nii turismi- kui ka ostlemissihtmärk, teatab express.co.uk.

200 000 elanikuga Rason asub Põhja-Korea kirdeosas Põhja-Hamgyongi provintsis, kuhu 1992. aastal loodi erimajandustsoon.

Radio Free Asia teatel suleti linn mai alguses, kohalikud ei saa enam välja sõita ega teised põhjakorealased sinna siseneda. Samas ei ole Põhja-Korea võimud linna sulgemisest ega selle sulgemise põhjusest avalikult teatanud.

Lõuna-Korea teatel kahtlustavad kohalikud elanikud, et linn on koroonakolle ja võimalik, et paljud on seal nakatunud koroonaviirusega, kuigi Põhja-Korea on seni eitanud, et seal oleks nakatunuid ja viirushaiguse tagajärjel surnuid.

Venemaal koroonapandeemia kestab ja kohalike arvates võis koroonaviirus jõuda Rasoni Vladivostokist. Rasoni elanikud ei tea, kui kaua nad oma linnas «vangis» olema peavad.

Lõuna-Korea poliitikaekspertide teatel ei saa välistada, et Põhja-Korea juht Kim Jong-un plaanib seal hoopis mingit propagandasündmust ja linn suleti selle ettevalmistamise tõttu.

Põhja-Korea kirdeosas asuv Rason, kus on erimajandustsoon
Põhja-Korea kirdeosas asuv Rason, kus on erimajandustsoon Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

Põhja-Korea teistest osadest rongiga Rasoni sõita soovijatel kontrollitakse isikut tõendavaid dokumente ja rongipileti olemasolu, samas nad ei tohi siseneda Rasonisse. Kui varem kulus rongiga Chongjinist Rasonisse sõitmiseks 1,5 tundi, siis nüüd kulub dokumentide kontrollimise tõttu kolm tundi.

Rason on linn, kus Põhja-Korea kaubandusetteveõtete esindajad on kohtunud Hiina ja Venemaa kaubanduspartneritega, kuid ka nende kohtumised jäävad nüüd ära.

Kuigi Põhja-Korea on eitanud, et neil oleks koroonaviirust, on see viirus naaberriikides ja enne seda, kui Põhja-Korea oma piiri sulges, oli Rasonis palju hiinlasi ja venelasi.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un oli aprillis ligi kolm nädalat kadunud, mille tõttu hakkasid levima jutud, et ta võib olla surnud. Veel pakuti, et talle tehti südameoperatsioon, mis ebaõnnestus ja ta on koomas.

Kuid Kim ilmus välja ja spekulatsioonid ei pidanud paika. Põhja-Korea meedia avaldas 2. mail fotod ja video, mille kohaselt avas Kim 1. mail Pyongyangi lähedal uue väetisetehase.

Põhja-Korea meedia teatel külastas liider Kim Jong-un 1. mail uut väetisetehast
Põhja-Korea meedia teatel külastas liider Kim Jong-un 1. mail uut väetisetehast Foto: KCNA/via REUTERS/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles