PILDID JA VIDEO ⟩ Allveearheoloogid leidsid «hävinematu» sõjalaeva USS Nevada

Inna-Katrin Hein
Copy
USS Nevada pärast Jaapani rünnakut Pearl Harborile 7. detsembril 1941
USS Nevada pärast Jaapani rünnakut Pearl Harborile 7. detsembril 1941 Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Ameerika Ühendriikide allveeuringute organisatsiooni SEARCH allveearheoloogid leidsid USA kuulsa sõjalaeva USS Nevada vraki Hawaii Pearl Harborist 65 meremiili (120 kilomeetri) kauguselt.

Uurijad jõudsid laeva jälile allveerobotite firma Ocean Infinity robotite abil, vrakk on 4600 meetri sügavusel, teatab foxnews.com.

Meeskond on Ocean Infinity laeval Pacific Constructor, millega juba enne globaalse koroonaviiruse puhangut otsiti Vaikse ookeani piirkonnas laevavrakke. Laev ja meeskond on kogu pandeemia ajal olnud merel.

1914. aastal vette lastud USS Nevada osales nii Esimeses kui Teises maailmasõjas. Esimese maailmasõja ajal oli selle sõjalaeva kodusadam Iirimaal Bantry Bays. Ta kaitses varustuskonvoisid, mis lahkusid Suurbritanniast ja saabusid sinna.

USA mereajaloo ja pärandi organisatsioon teatas, et USS Nevada jäi Pearl Harbori rünnaku ajal 7. detsembril 1941 lõksu nagu teised sõjalaevad, kuid oli ainus, mida sai täielikult taastada. 

Jaapani torpeedod ja lennukipommid tekitasid kahju ja remont kestis kuid. 

USS Nevada pärast Jaapani rünnakut Pearl Harborile 7. detsembril 1941
USS Nevada pärast Jaapani rünnakut Pearl Harborile 7. detsembril 1941 Foto: HANDOUT/REUTERS

USS Nevada osales 1943. aastal Alaska Aleuutide saarestiku Attu saare sessandis ja hiljem viidi Euroopasse, kus osales 1944. aasta juunis Normandia dessandis ning sama aasta augustis ja septembris Lõuna-Prantsusmaa operatsioonis.

Seejärel naasis Nevada Vaikse ookeani piirkonda, kus toetas 1945. aastal USA vägede sissetungi Iwo Jimale ja Okinawale.

USS Nevada sai 27. märtsil 1945 Jaapani kamikaze lennuki tõttu kannatada ja 5. aprillil 1945 tabas laeva suurtükimürsk ning ta vajas taas remonti.

Meeskonnas suurus 1945. aastal oli 2220 meest.

USS Nevada pärast Jaapani rünnakut 7. detsembril 1941 Hawaii Pearl Harbori sadamas
USS Nevada pärast Jaapani rünnakut 7. detsembril 1941 Hawaii Pearl Harbori sadamas Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Pärast sõda kasutati USS Nevadat Marshalli saarestiku Bikini atolli juures juulis 1946 attompommikatsetuse sihtmärgina. Olles saanud kahjustada ja radioaktiivne, kanti laev augustis 1946 maha ja kaks aastat hiljem, 1948 uputati torpeedode abil.

Allveeuuringute organisatsiooni SEARCH juhtivarheoloog ja viitsepresident James Delgado sõnas, et USS Nevada on laev, mis räägib USA vastupidavusest ja kangekaelsusest.

«See laev oli sõna otseses mõttes hävinematu, sest elas üle Esimese maailmasõja, Pearl Harbori rünnaku 1941, Teise maailmasõja torpeedod, pommid ja kaks aatompommiplahvatust. Ookeanipimeduses puhkav laev ei räägi ainult minevikusündmustest, vaid ka ameeriklastest, kes osalesid kahes maailmasõjas. Selle tõttu uurime ookeani, et leida laevu ja seoseid minevikuga,» teatas Delgado.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles