Galerii: Herculaneumist leiti puust troon

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herculaneumist leitud troon väljakaevamisel
Herculaneumist leitud troon väljakaevamisel Foto: Reuters / Scanpix

Itaalia arheoloogid leidsid Herculaneumis toimunud väljakaevamistel puust ja elevandiluust trooni.

Arheoloogide sõnul on see sellest paigast avastatud puidust leidudest tähtsaim, vahendab Yahoo news.

Troon leiti Julius Caesari äiale Lucius Calpurnius Piso Caesoniusele kuulunud Villa Papyri jäänuste uurimisel.

Eksperdid jätkasid, et Pompeis ja Herculaneumis toimunud pikaajalistel väljakaevamistel pole varem sellist märkimisväärset tseremoniaalmööbli leidu tehtud. Varem on neist jälgi olnud ainult freskodel või siis on leitud marmortroone.

«Antiikse puidust mööblieseme leidmine on midagi uut isegi Herculaneumi ja Pompeid silmas pidades. Orgaaniline materjal nagu puit säilis, kuna mattus Vesuuvi purske tagajärjel vulkaanilisse mutta,» lausus väljakaevamiste juht Maria Paola Guidobaldi.

Guidobaldi lisas, et neil pole veel täpseid andmeid, kes ja millistel tseremooniatel seda trooni kasutas, kuid vihjeid selle kohta võib leida trooni nikerdustelt. Nimelt on seal kujutatud Attist - früügia usundis nooruse- ja taimejumalat.

«Attist on kujutatud korjamas männikäbisid. Sellel istmel veel mitmeid taimemotiive. Tegemist võib siis olla kevadele, viljakusele ja taassünnile pühendatud trooniga,» lausus arheoloog.

Ajaloolaste andmetel oli Herculaneumis esimesel sajandil p.kr. levinud Attise kultus ja tema kui jumaluse kummardamine.

Herculaneum oli antiik-Rooma linn, mis asus Vesuuvi vulkaani jalamil, praegusest Napolist umbes kaheksa kilomeetri kaugusel. Linn sai kannatada 63. aastal p.kr. toimunud maavärinas ja 79.aastal p.kr. mattis Vesuuvi purse Herculaneumi koos Pompeiga 15 meetri paksuse laava, tuha ja mudakihi alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles