Polulaarne sotsiaalvõrgustik TikTok rikub laste privaatsust

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
TikTok on populaarne eelkõige laste seas, sest seda on lihtne kasutada.
TikTok on populaarne eelkõige laste seas, sest seda on lihtne kasutada. Foto: PA / Scanpix

Paarkümmend organisatsiooni palusid USA tarbijakaitseametil FTC-l uurida ja trahvida ka laste seas populaarset sotsiaalvõrgustikku TikTok, mis väidetavalt rikub alaealiste privaatsusõigusi ja seab nad ohtu.

Neljapäeval saadetud kaebuses on märgitud, et et TikTok kogub alla 13-aastaste laste isikuandmeid ilma nende vanemate nõusolekuta, vahendas NBC News.

Hiina ettevõttele ByteDance kuuluv TikTok on tänu oma lihtsale ja naljatlevale kasutusvõimalusele muutunud populaarseks eelkõige noorte seas.

Samal ajal on selle osas mures USA ametnikud, kes peavad seda ohuks riigi julgeolekule, kuna tegemist on laste seas populaarse Hiina tootega. 

TikTok maksis USA tarbijakaitseametile 2019. aastal 5,7 miljoni dollari suuruse trahvi alla 13-aastastelt lastelt isikliku teabe kogumise eest, sest tegemist on föderaalse laste veebipõhise privaatsuse kaitse seaduse rikkumisega. 

Seepeale uuendas TikTok oma rakendust piiratud režiimis noorematele kasutajatele.

Kuid privaatsusgruppide sõnul on lastel TikToki kasutamine ilma vanemate nõusolekuta endiselt liiga lihtne. Lapsed registreerivad end TikToki lihtsalt vale sünnikuupäevaga. Nii kogutakse aga lastelt jätkuvalt andmeid ning neile on kättesaadav ka kogu ülejäänud täiskasvanutele mõeldud sisu. 

TikTok kasutab nimelt kasutajatelt kogutud andmeid, näiteks nende asukohta, nende sõnumeid ja neid videoid, et analüüsida, milliseid uusi videoid ja reklaame neile näidata.

Komisjoni teatel said nad kaebuse kätte, kuid ei ole seda veel kommenteerinud.

TikTok teatas avalduses, et suhtub privaatsusse tõsiselt ja on pühendunud sellele, et rakendus oleks kasutajatele turvaline ja tegemist oleks lõbusa kogukonnaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles