Põhja-Rootsit tabas tugev maavärin

Inna-Katrin Hein
Copy
Rootsi kaevandusfirma Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag (LKAB) peakontor Kirunas
Rootsi kaevandusfirma Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag (LKAB) peakontor Kirunas Foto: TT NYHETSBYRÅN/Fredrik Sandberg/TT/Scanpix

Põhja-Rootsi Kiruna piirkonda tabas ööl vastu tänast tugev maavärin, mille tõttu kohalik kaevandus tuli ajutiselt sulgeda.

Kiruna vallas asuva Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag (LKAB) kaevanduse töötajad evakueeriti maavärina tõttu täna öösel kella 3.00 paiku kohaliku aja järgi, teatab is.fi.

«Tegemist oli tugeva maavärinaga, mis seadis kaevanduse töötajad ohtu ja nad tuli evakueerida,» teatas Rootsi riigile kuuluva kaevanduse pressiesindaja Fredrik Björkenwall.

LKAB põhitegevuseks on rauamaagi kaevandamine Kiruna ja Malmbergeti rauamaardlatest.

Seismoloogide andmetel oli maavärina magnituud 4.

Rootsi meedia teatel keegi 23 000 elanikuga Kirunas ega selle ümbruses vigastada ei saanud.

Kiruna linna elaniku Per Nilssoni sõnul tundis ta, kuidas maja liikus ning tal tuli uksepiidast kinni haarata, et mitte kukkuda.

LKAB on Rootsis tuntud sellepoolest, et ehitab Kirunas ja Gällivares eramaju ja kortereid neile, kes on pidanud nende kaevandustegevuse tõttu oma varasemast kodust lahkuma.

Rootsis on ka varem maavärinaid olnud, magnituudiga 2 – 3.

Kiruna on linn Põhja-Rootsis Norrbotteni läänis, Kiruna valla halduskeskus. Asub Haukivaara mäel Luossavaara ja Kiirunavaara vahel, olles Rootsi kõige põhjapoolsem linn.

Linn rajati 1900. aastal Kiirunavaara rauamaagi leiukoha juurde. Linnaõigused sai 1948. aastal.

Linnas on lennujaam, lennuühendus on Umeå, Luleå, Östersundi, Stockholmi ja Tromsøga. Kirunat läbib raudtee Malmbanan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles