TUUL TIIBADES ⟩ «Vanamehe film» valiti võistlema Annecy animafestivali uuele auhinnale

Elu24
Copy
Foto «Vanamehe filmi» võtetelt
Foto «Vanamehe filmi» võtetelt Foto: Urmas Jõemees

Eelmisel aastal Eesti kinodes publikut hullutanud raju huumoriga «Vanamehe film» valiti maineka animafilmide festivali Annecy International Animation Film Festival võistlusprogrammi

«Oleme selle uudise üle väga õnnelikud! Annecy on anima maailma kõige olulisem festival ja me ei julgenud unistadagi, et üdini eestimaine Vanamees sellisele rahvusvahelisele filmipeole pääseb. Alguses natukene kahtlesime, kas välismaa publik üldse meie absurdse komöödia vastu võtab. Aga tuleb välja, et võtab küll – must huumor on õnneks piirideülene nähtus. Suur rõõm, et Vanamehe tardunud larhv jõllitab varsti maailma peene festivalipubliku ekraanidel,» ütles Vanamehe filmi üks autoritest Mikk Mägi.

Kokku saadeti festivalile kandideerimiseks filme 94 riigist. «Vanamehe film» valiti välja 3180 filmi seast ja linastub eelmisel aastal põhivõistluse kõrvale loodud Contrechamp programmis, mille eesmärk on tuua esile maailma kõige originaalsemaid ja omapärasemaid animafilme. Võitja pälvib Contrechamp Award auhinna, mille võitis esimesena Läti filmitegija Gints Zilbalodis oma filmiga «Away» (2019). Võistleb kokku 10 filmi.

Tänavune filmifestival toimub 15. – 30. juunini ja seda Covid-19 tõttu esmakordselt online keskkonnas. Väärib märkimist, et festivali üks suursponsoritest on teiste seas Netflix ning linastuvatel filmidel on läbi suurejoonelise tähelepanu soodne võimalus leida laiaulatuslikke rahvusvahelisi levikanaleid.

Annecy International Animation Film Festival tähistab tänavu kuuekümnendat juubelit. Festival on aegade algusest spetsialiseerunud erinevates tehnikas tehtud lühi- ja täispikkadele animafilmidele. Festivali võitljateks on aegade jooksul tulnud näiteks Wes Andersoni film «Fantastic Mr. Fox», Henry Selicki «Coraline» ja Hayao Miyazaki «Porco Rosso».

Varasemalt on Annecy festivalil erinevates programmides rahvusvahelise publiku ette jõudnud mitmete Eesti animarežissööride tööd, nende seas Riho Unt, Kaspar Jancis, Ülo Pikkov ja Chintis Lundgren.

«Vanamehe film» esilinastus Eestis möödunud aasta sügisel ja kogus kinodes 86 586 vaatajat. 

Filmi seiklus läheb lahti, kui lapselapsed lähevad suveks maale Vanamehele külla. Idüllilisest suvepuhkusest vanaisa juures on asi aga kaugel, sest Vanamees ruunab karmi maa tööga nii lapsi, kui ka oma lüpsilehma. Jõmpsikad ei mõista maaelu kombeid ja põhjustavad hinnatud lehma põgenemise. Nüüd on Vanamehel ja lastel aega 24 tundi, et leida lehm üles enne, kui lüpsmata udar plahvatab ja piimatuumakatastroofi põhjustab.

Vanamehe Filmi režissöörid ja stsenaristid on Mikk Mägi ja Oskar Lehemaa. Tegelaskujudele annavad oma hääled Mikk Mägi, Jan Uuspõld, Märt Avandi, Indrek Ojari, Mart Kukk, Kristjan Lüüs, Jaagup Kreem ja paljud teised. Kuni juuni lõpuni hullutab Vanamees kõiki Elisa Huubi kliente tasuta ja endiselt on film koos Vanamehe kommentaaridega saadaval DVD-l ning Telia ja Netikino.ee videolaenutustes.

Filmi tootjateks on BOP! Animation ja Apollo Film Productions. Produtsendid Erik Heinsalu, Tanel Tatter ja Veiko Esken.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles