VIDEO ⟩ Astronoomid nägid esmakordselt, kuidas sünnib uus planeet

Inna-Katrin Hein
Copy
Euroopa Lõunaobservatooriumi avaldatud foto, millel on näha noore tähe AB Aurigae ümber olevat gaasi- ja tolmuketast, milles olevad erkollased osad viitavad uue planeedi tekkele
Euroopa Lõunaobservatooriumi avaldatud foto, millel on näha noore tähe AB Aurigae ümber olevat gaasi- ja tolmuketast, milles olevad erkollased osad viitavad uue planeedi tekkele Foto: -/AFP/Scanpix

Saksamaal Münchenis asuva Euroopa Lõunaobservatooriumi astronoomid olid esmakordselt uue planeedi sünni tunnistajaks.

Observatooriumi väga suure teleskoobiga, mis asub Tšiilis Atacama kõrbes, tehtud vaatluste kohaselt leidsid nad noore tähe AB Aurigae ümber asuvast tihedast kosmilisest tolmust ja gaasist märke, mis näitasid, et seal on sündinud uus planeet, teatab sky.news.com.

Astronoomide teatel jäi neile tolmu ja gaasi sees silma spiraalstruktuur, kus on uue planeedi alge.

Planeeditekke uurimist juhtinud Prantsusmaa Pariisi observatooriumi astronoom Anthony Boccaletti sõnas, et astronoomid on leidnud tuhandeid eksoplaneete, kuid seni teati väga vähe planeetide tekkimise kohta.

Ta lisas, et tuleb hakata rohkem jälgima noori tähesüsteeme, et tabada planeetide tekkemomenti.

Astronoomide teatel on väga keeruline saada selgeid pilte noorte tähtede tolmu- ja gaasistruktuurist, et otsida sealt spiraale, mis viitavad uue planeedi sünnile.

Nad lisasid, et meie planeedist 520 valgusaasta kaugusel asuva Auriga (Veomees) tähtkuju noore tähe AB Aurigae tolmu- ja gaasikihi pildid olid piisavalt selged, et näha seal olevat spiraalstruktuuri, millest saab alguse uus planeet.

Joonistus, millel on kujutatud Veomehe (Auriga) tähtkuju, mis jääb Kaksikute ja Perseuse tähtkuju vahele
Joonistus, millel on kujutatud Veomehe (Auriga) tähtkuju, mis jääb Kaksikute ja Perseuse tähtkuju vahele Foto: Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Scanpix

Astronoomid selgitasid, et «beebiplaneet» tekitab tähe ümber asuvas gaasi- ja tolmukettas häireid, muutes selle kuju ja jättes jäljed, mis on umbes sellised lainetused nagu paadiga järvel sõites paadi taha tekivad.

Need jäljed muutuvad hiljem väiksemaks ja spiraalikujuliseks.

Noorest tähest AB Aurigaest tehtud fotol on näha erekollast keerdu, mis näitab planeedi sündi. See keerd asub tähest umbes nii kaugel, kui Neptuun on meie Päikesest, mis on keskmiselt 4,5 miljardit kilomeetrit.

Kuigi astronoomid teavad juba ammu, et noorte tähtede gaasi- ja tolmukettast võivad tekkida uued planeedid, ei ole nad varem seda otseselt näinud. Nüüdne kord oli esimene.

Veomees (ladina Auriga, lühend Aur) on põhjataeva tähtkuju. See on üks Ptolemaiose kirjeldatud tähtkujust ning kuulub 88 tänapäeva tähtkuju hulka. Veomees on pindalalt 21. tähtkuju, kattes 657 ruutkraadi. Eestis ei looju Veomees kunagi.

Heledaim täht on Kapella (α Aur).

Veomeest läbib Linnutee ja tähtkujusse jääb mitmeid heledaid täheparvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles