PILDID JA VIDEO ⟩ Võimas troopiline tsüklon Amphan tuuseldas Ida-Indias ja Bangladeshis

Inna-Katrin Hein
Copy

India ookeanis Bengali lahel tekkinud võimas troopiline tsüklon Amphan maabus eile India idaosas ja Bangladeshis, lõhkudes hooneid ja autosid, langetades puid ja elektriliine ning tekitades üleujutusi.

USA ookeani- ja atmosfääri ameti (NOAA) andmetel oli tuule kiirus tsüklonis kuni 70 meetrit sekundis, teatavad afp.com ja cnn.com.

India ja Bangladeshi võimude sõnul on tõenäoline, et piirkonnas tekib uus koroonalaine, kuna tsükloni teelt evakueeritud kümned tuhanded inimesed paigutati tormivarjenditesse, kus on keeruline suurt vahemaad hoida.

India meteoroloogide teatel oli Amphan viimase 20 aasta kõige võimsam tsüklon, mis seal on tekkinud. Kui ta oli rannale jõudnud, siis nõrgenes.

Tsüklon Amphani tekitatud üleujutus Bangladeshis Bagerhatis.
Tsüklon Amphani tekitatud üleujutus Bangladeshis Bagerhatis. Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Briti meedia andmetel hukkus Indias vähemalt 12 inimest, Bangladeshis aga kaheksa.

Meteoroloogid andsid piisavalt vara hoiatuse, mille tõttu jõuti Indias ja Bangladeshis rannikualadelt evakueerida üle kolme miljoni inimese. Arvatakse, et just õigeaegse evakuatsiooni tõttu jäi ohvrite arv väikeseks.

India Lääne-Bengali osariigi ministri Mamata Banerjee arvates oli piirkonda tabanud torm hullem kui koroonaviirus.

Juurtega üles rebitud puu Indias Lääne-Bengalis Kolkatas.
Juurtega üles rebitud puu Indias Lääne-Bengalis Kolkatas. Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

«Uurime, kui palju tsüklon kahju tekitas. Selleks võib kuluda 3–4 päeva, katastroofipiirkonna inimesed vajavad elu ülesehitamisel riigi toetust,» sõnas minister.

Meteoroloogide sõnul on Indias ja Bangladeshis Bengali lahe äärne madal suudmeala, mille tõttu jõuab meri tõusu ajal kaugele sisemaale. Nad lisasid, et tormi ajal mõjutab neid piirkondi lisaks merepinna tõusule ka tugev tuul ja paduvihm.

India idaosa ja Bangladesh on meie planeedi üks vaesemaid piirkondi. Seal levib koroonaviirus, kuid looduskatastroof võib seal tekitada ka näljahäda ja teiste haiguste levimise.

Pere päästmas Indias Lääne-Bengalis Midnapore'is tsüklon Amphani tormi lõhutud majast esemeid.
Pere päästmas Indias Lääne-Bengalis Midnapore'is tsüklon Amphani tormi lõhutud majast esemeid. Foto: DIBYANGSHU SARKAR/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles