DÜSTOOPIA ⟩ Mehele määrati surmanuhtlus Zoomi videokõne kaudu

Elu24
Copy
Singapuri narkokaubitseja. Illustreeriv.
Singapuri narkokaubitseja. Illustreeriv. Foto: AFP / Scanpix

Distantseerumisnõuded on viinud uskumatute arenguteni, kus kõik alates koosolekutest kuni õppeni käib läbi konverentskõnede. Sel on aga ka oma sünged küljed, kirjutab BBC.

Kagu-Aasia linnriigis Singapuris määrati mehele surmanuhtlus narkodiilis osalemise eest. Punithan Genasani karistus ei ole erakordne - need on äärmiselt karmid, Singapuris kehtib narkootikumide vastu nulltolerants.

Otsus on aga eriline. See oli esmakordne juhus, kui Singapuris määrati surmanuhtlus ilma, et süüdistatav ja kohtunik näost-näkku kohtuks. 37-aastase mehe karistus kuulutati välja videokõnerakenduse Zoom kaudu.

Enamus riigi kohtuasju on lükatud edasi juunikuusse. 2011. aastal aset leidnud narkodiili üle õiguse mõistmine aga oodata ei võinud. "Kõigi osalejate turvalisuse huvides tehti P. Genansani istung läbi videokõne," kinnitas Ülemkohtu esindaja.

Inimõiguste kaitsjate sõnul on pandeemia ajal surmaotsuste määramine aga kohutav areng. Maailmas ei ole see aga esmakordne. Mai alguses määrati läbi Zoomi kurjategijale Nigeerias poomissurm.

Zoomi kõne
Zoomi kõne Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA/Scanpix

Probleemne Hiina rakendus

COVID-19 pandeemia on tõstnud Hiinast pärit videorakenduse Zoomi populaarsust tohutult. Kuigi iga kõne peaks olema rühma jaoks privaatne, on sellega siiski väidetavalt mitmeid probleeme.

USA foderaalne uurimisbüroo alustas koguni uurimis seoses privaatsusprobleemidega. Kasutajate andmeid jagati näiteks Facebookiga ilma kasutajate loata, samuti nähti mitmeid juhuseid kus häkkerid lihtsalt nalja pärast ärikõnesid häirisid.

Singapuris ei ole surmanuhtlus ise erakordne uudis. Narkokuritegude suhtes on seal nulltolerants. Näiteks 2013. aastal hukati riigis Amnesty sõnul 18 inimest, neist 11 olid narkokurjategijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles