Putin: Venemaal on koroonanakatumised vähenenud, paraad toimub juunis

Inna-Katrin Hein
Copy
Venemaa president Vladimir Putin mais 2020
Venemaa president Vladimir Putin mais 2020 Foto: Alexei Nikolsky/Alexei Nikolsky/TASS/Scanpix

President Vladimir Putin teatas, et Venemaal on koroonaviirusega nakatumised hakanud vähenema ja selle tõttu saab Suure Isamaasõja lõpu 75. aastapäeva paraadi korraldada juba juunis.

Putini teatel konsulteeris ta arstide ja viroloogidega ning sai kinnituse, et koroonaviirusesse nakatumise tipp on ületatud, teatab afp.com.

Venemaal on koroonaviiruse diagnoosi saanud üle 362 000 inimese, viirushaiguse tagajärjel on surnud rohkem kui 3800 inimest ja paranenud on 131 000 inimest.

Putin helistas kaitseminister Sergei Šoigule, kellele andis käsu hakata paraadi ette valmistama. 

Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu
Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu Foto: Alexei Yereshko/Alexei Yereshko/TASS/Scanpix

Putin teatas märtsis, et koroonapandeemia tõttu tuleb jätta ära 9. mai sõjaväeparaad. Venemaa president kinnitas siis, et paraad toimub sel aastal kindlasti, kuid arvatavalt aasta teises pooles.

Nii Nõukogude Liidus kui praegu Venemaal kasutatakse terminit Suur isamaasõda (Великая Отечественная война). Läänes seda terminit ei kasutata, seal on Teine maailmasõda.

Nõukogude Liidu ja Venemaa käsitluse järgi toimus Suur isamaasõda 22. juunist 1941 kuni 9. maini 1945.

Teine maailmasõda toimus 1. septembrist 1939 kuni 2. septembrini 1945. 

22. juuni varahommikul 1941 andis Saksamaa suursaadik Moskvas krahv von der Schulenburg Nõukogude Liidu kaitsekomitee esimese asetäitjale Vjatšeslav Molotovile üle dokumendid, millega Saksamaa kuulutas Nõukogude Liidule sõja.

Sama tegi Saksa välisminister Joachim von Ribbentrop, kes Berliinis andis Nõukogude Liidu suursaadik Vladimir Dekanozovile üle samasisulised dokumendid.

Saksamaa väeükused alustasid samal päeval 22. juunil 1941 läbi Poola, Leedu, Läti, Eesti ja Valgevene Nõukogude Liidu ründamist.

Saksa sõdurid ja tankid 1942. aastal Idarindel
Saksa sõdurid ja tankid 1942. aastal Idarindel Foto: akg-images/Scanpix

Nõukogude Liidus tähistati ja Venemaal tähistatakse võidupüha 9. mail, sest kui Saksamaa 8. mail 1945 kell 22.43 Kesk-Euroopa aja järgi Berliinis kapituleerus, oli Nõukogude Liidus juba 9. mai 1945 ja kell oli 00.43.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles