VIDEO ⟩ Twitter pani Trumpi tviitide juurde faktikontrolli soovituse

Inna-Katrin Hein
Copy
Ajakirjanik lugemas Donald Trumpi tviite, mille juurde Twitter lisas faktikontrolli soovituse
Ajakirjanik lugemas Donald Trumpi tviite, mille juurde Twitter lisas faktikontrolli soovituse Foto: -/AFP/Scanpix

Suhtlusvõrgustik Twitter pani Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi kahe tviidi juurde esmakordselt faktikontrolli soovituse.

Cnn.com teatel on Twitterit juba mõnda aega kritiseeritud, et ta allub poliitikutele ja riigijuhtidele ning aitab valeinformatsiooni levimisele kaasa.

Trump säutsus 26. mail, et postitatavad hääletussedelid on oma sisult petlikud ja viivad võltsitud valimistulemuseni. Trump osutas oma säutsuga, et California osariik saadab kõigile hääletamissedelid. Faktikontrolli kohaselt saadetakse sedelid ainult registreeritud hääletajatele.

Donald Trump esinemas 26. mail 2020 Valge Maja Roosiaias seenioride teemalise kõnega.
Donald Trump esinemas 26. mail 2020 Valge Maja Roosiaias seenioride teemalise kõnega. Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Twitter lisas pärast sinist hüüumärki: «Faktid postitavate hääletussedelite kohta» ja lingi, mis suunab artiklitele, mis parandavad Trumpi väiteid.

«Need tviidid sisaldavad hääletusprotsesside kohta eksitavat teavet ja on meie poolt ära märgitud, et pakkuda hääletussedelite kohta lisakonteksti,» teatas Twitteri esindaja Katie Rosborough.

Twitter asus Tumpi säutsude juurde panema selgitusi pärast seda, kui USA endine kongresmen Joe Scarborough palus 26. mail Twitteri tegevjuhil Jack Doseryl eemaldada Trumpi tviidid, milles president jagas tema naise surma kohta alusetut vandenõuteooriat.

Järgmisele presidendi ametiajale pürgiv Donald Trump teatas oma tänaöises säutsus, et Twitter sekkub novembris toimuvatesse USA presidendivalimistesse.

«Twitter lämmatab sõnavabaduse ja mina presidendina ei luba sel juhtuda!» kirjutas Trump.

Trumpil on Twitteris üle 80 miljoni jälgija.

Trump on kogu oma presidendiaja süüdistanud uudismeediat valeuudiste tootmises. Ta tugines samale argumendile ka nüüd, kui Twitteris lisas ta tviitide juurde faktikontrolli soovituse.

Twitter teatas hiljuti, et hakkab falktide kontrollimisega rohkem tegelema.

«Avaliku arutelu võimalust pakkudes soovime, et Twitterist oleks lihtne leida usaldusväärset teavet. Samuti soovime piirata potentsiaalselt kahjulikku või eksitavat sisu,» teatas suhtlusvõrgustik Twitter sel kuul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles