GALERII JA VIDEO Politseivägivalla vastaste metsik mäss USAs - süüdatakse maju ja autosid (1)

Elu24
Copy

USAs Minneapolises puhkesid laialdased protestid politsei vastu. Põhjuseks oli ühe mustanahalise kahtlusaluse surm arreteerimise käigus, kui politseinik ta surnuks lämmatas.

Protestid Minneapolise linnas on kasvanud üle massirahutusteks, kus süüdatakse hooneid ning autosid. Sotsiaalmeediasse jõudsid videod röövimistest ja laamendamisest.

Meeleavaldused linnas algasid reaktsioonina esmaspäeva õhtul toimunud vahejuhtumile, kus politsei põhjustas vahistamise käigus George Floydi surma. Valeraha kasutamises kahtlustatud mees ei allunud väidetavalt politseile, kuid turvakaamera vaated lükkavad selle ümber.

Politsei pani Floydi käeraudadesse. Siis suruti 46-aastast meest kuni 7 minutit maha, põlv kaela peal. Selle aja jooksul ütles Floyd: «Ma ei saa hingata.» Lõpuks kaotas ta väidetavalt ka teadvuse. Politsei kutsus kiirabi, aga Floydi elu ei õnnestunud päästa. Kuna terve juhtum jäi pealtvaatajate kaameratele, paisus skandaal kiirelt.

Vähemalt neli politseinikut lasti lahti, kuid süüdistust tapmises pole esitatud. Seepärast puhkesid juba teisipäeval protestid, kus osales inimesi nii mustadest kui valgetest kogukondadest. Nõuti süüdistuste esitamist sündmuskohal olnud politseinikele ja esineti üldiste politseivägivalla vastaste sõnumitega.

Massirahutused paisuvad

Viimase ööga muutusid need aga väga vägivaldseks. Protestijad loopisid politseinike kivide ja veepudelitega. Tungiti sisse jaoskondade aedadesse, kus purustati politseiautosid.

«Pole õiglust - pole rahu» sõnumiga marssinud meeleavaldajad said katustel paiknunud politseilt vastu šokigranaate ja pisargaasi. Öö saabudes põlesid linna peal paljud barrikaadid, süüdati ka üks ehitusjärgus maja ning palju väiksemaid tulekahjusid.

Pealtnägijate sõnul panid mõned protestijad autosid ja maju põlema sihilikult. Samuti on linnas valitsevat segadust hakanud ära kasutama kriminaalid, kes röövivad poodidest tehnikat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles