ŠOKEERIV VIDEO ⟩ Austraalias leiti isa surnukeha juurest vaimselt alaarenenud autistidest teismelised poisid

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Kaks autistliku poissi elasid tingimustes, mis ei ole ühelegi lapsele sobilikud.
Kaks autistliku poissi elasid tingimustes, mis ei ole ühelegi lapsele sobilikud. Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

Austraalias tuli päevavalgele jube lugu perest, kus väidetavalt manipuleeriv isa kasvatas üksi kahte autistist poega. Teismelised poisid ei oska välismaailmaga suhelda, kannavad mähkmeid ja olid aastaid hooldamata. 

Austraalia politsei avastas Brisbane'i põhjaosas Stafforfis asuvast majast 49-aastase mehe surnukeha. Politsei kutsuti majja kolmapäeva hommikul kella seitsme paiku, kuna naabrid kuulsid majast lakkamatuid karjeid, vahendas Daily Mail. 

Lisaks avastasid politseinikud majas asunud lukustatud ruumist ka mehe kaks teismelist autistist poega. Ilmselt ei oleks nad poisse muidu leidnudki, kui nad ei oleks kuulnud lukustatud magamistoast tulnud summutatud karjeid

Mõlemad teismelised viidi kolmapäeval majast otse prints Charlesi haiglasse.

Ametnike sõnul ei ole mehe surma taga midagi kahtlustäratavat, kuna arvatakse, et ta suri mitme haiguse tagajärjel. 

Kuigi politsei ei ole kolmapäevaseid sündmusi kommenteerinud, on teada, et neljapäeva hommikul vahetas sündmuskohal käinud lukksepp välja kõik maja välisuste lukud.

Teismelised puudega pojad

Õõvastava loo kohta selgub iga päevaga aina rohkem üksikasju. Näiteks on teada, et kolmapäeva hommikul leitud autistlikud poisid olid pikemat aega näljas olnud ja nende ainsaks kehakatteks olid mähkmed.

Nüüdseks on avalikkusesse lekkinud ka pildid ja video kahest teismelisest vennast, kellest üks on praegu 17-aastane ja teine 19-aastane

Vaata pilte poistest ja nende elamistingimustest siit.

Ühe naabri sõnul kohtles isa poisse julmalt ja pidas neid koormaks ning vihastas alati, kui poiste heaolu kohta päriti. 

Sama naaber kirjeldas nende kodust elu toksilisena.

Ka teine naaber kinnitas, et isa kohtles oma poegi nagu kõntsa ning karjus ja sõimas poisse sageli.

Murelike naabrite poolt mõni aasta tagasi tehtud videost on näha, kuidas poiste ainsaks meelelahutuseks oli see, et nad said räpases toas või tagahoovis räusata ja rämpsu sees aega veeta. 

Ühe naabri sõnul helistas ta tänavu veebruaris taas lastekaitsesse, kuid sealt ei tehtud poiste aitamiseks midagi.

«See mees rääkis nende lastega nii, nagu nad oleksid kõnts,» rääkis naine uudistekanalile ABC.

«Ta karjus nende peale «Jääge, kurat, vait!». Kui ta neid karistas, siis viskas ta nad majast välja, lukustas välisukse ning ükskord nägin, kuidas ta viskas poisid majast välja, aga lasi koera tuppa. See oli lihtsalt vastik,» kirjeldas naaber.

Väljaandega rääkinud mees, kes väitis, et oli isaga väga lähedane sõber, ütles, et isa palus pidevalt teisi, et tal aidataks teismeliste poiste eest hoolitseda.

«Nad tundusid talle olevat pigem koormaks kui miskiks muuks,» rääkis naabrimees väljaandele Courier Mail.

Naabri sõnul tundus mees tavalises olukorras üldiselt sõbraliku tüübina, kes palus teinekord midagi enda heaks teha või oli nõus vajadusel kedagi kuskile sõidutama. Kui aga juhtus, et talle öeldi midagi, mis teda kurjaks ajas, siis muutus ta väga vaenulikuks.

«Kui just ei olnud kuulda, kuidas poisid karjusid, siis võis kuulda seda, kuidas isa nende peale röökis ja kumbki poiss ei hakanud talle kunagi vastu,» kirjeldas naaber.

Naaber väitis ka, et kõikide küsimuste peale, mis mehele seoses laste eest hoolitsemisega esitati, vastas isa alati raevukalt, väites, et võõrad üritavad nende perekonda lõhkuda

Hiljuti selgus, et lastekaitseametnikud olid küll poiste olukorrast teadlikud, kuid sellekohane uurimine oli lõpetatud. 

Väljaande Daily Mail Australia andmetel ei rääkinud kumbki poistest ja nende isa oli viimased 13 aastat poiste eest üksi hoolt kandnud. 

Perekonnast teiselpool tänavat elanud Gayle Smith rääkis, et mees oli tegelikult hea isa. 

Naise teada oli mees saanud hiljuti teada, et põeb ravimatut haigust ning tal ei ole kaua elada jäänud.

«Rääkisin isaga väidetavatest fotodest, kuid ta eitas seda. Ta ütles, et loomulikult ei teeks ta midagi sellist,» ütles Smith.

«Ma arvan, et ta võis lihtsalt tunda liiga suurt häbi selleks, et tunnistada, et ei suutnud enam nende eest hoolitseda,» lisas naine.

Smith selgitas, et tema arvates on kogu loo juures ohver ka isa.

Naise sõnul pidanuks seoses mehe diagnoosiga valitsus teda rohkem toetama.

Smith selgitas, et tema naaber ei olnud «koletis» ja armastas oma poegi väga.

«Ma olen lihtsalt nii kurb, et inimesed arvavad, et isa oli koletis,» sõnas Smith.

Kuigi naist kohutas teadmine sellest, millises olukorras poisid elasid, ütles ta, et ilmselt oli see tingitud sellest, et isal puudusid nende eest hoolitsemiseks vajalikud võimalused.

Proua Smithi sõnul ostis isa mõni aasta tagasi segaverelise bullmastifi laadse kutsika, keda nii isa kui ka poisid jumaldasid.

Naise sõnul oli koer poistele parimaks seltsiliseks.  

Neljapäeval käis Smith ka isa ja poegade maja juures, sest oli mures koera heaolu pärast, kuid avastas, et kohalik omavalitsus oli koera ära viinud.

Veel ühe väljaannetega rääkinud naabri sõnul olid poiste elamistingimused viimase paari aasta jooksul halvenenud.

Anonüümseks jääda soovinud naaber ütles ajalehele The Courier Mail, et tuppa kinni pandud poiste karjumist oli peaaegu koguaeg kuulda.

«Nad ei kandnud riideid ja kui neil vedas, siis olid neil mähkmed jalas,» rääkis naaber.

Naabri sõnul oli teinekord üle aia piiludes näha, kuidas poisid õues oma väljaheitega mängisid ja seda igale poole määrisid.

Mitmed naabrid esitasid selle kohta politseisse ja lastekaitsesse kaebusi, kuid neid eirati.

Üks naabritest ütles väljaandele Daily Mail Australia, et valitsus kukkus selle pere eest hoolitsemisel läbi.

«Sellele kuramuse jaoskonnale tuleks jalaga tagumikku anda, sest nad ei käinud teda kontrollimas. Kui nad oleksid aitanud, poleks seda võib-olla juhtunud,» ütles naaber.

Nädala jooksul avastatud teine puudega laste väärkohtemise juhtum

Austraalia on juhtunust veelgi enam šokeeritud just seetõttu, et vaid paar päeva varem leiti mürsikueas Willow Dunn surnuna oma kodust Cannon Hillist, mis asub vaid 15 kilomeetri kaugusel Staffordist.

Väidetavalt suri nelja-aastane Downi sündroomiga tüdruk nälga.

Politsei sõnul leiti rottide poolt näritud lapse lagunenud ja ilmselgelt alatoitumise jälgedega surnukeha esmaspäeval tema kodus tüdruku voodist.

Tüdruku isale, 43-aastasele Mark James Dunnile esitati mõrvasüüdistus, sest mees ei kutsunud väidetavalt laupäeval surnud väikelapsele kiirabi.

Willow elas Cannon Hillis Bent Streetil asuvast üürikorteris koos isa, kasusema ja kasuõega.

Kasuemale ja kasuõele ei ole süüdistust esitatud, sest politsei hinnangul ei ole nemad tüdruku surmaga seotud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles