Juutuuber Evert Poom teeb näosaate maatasa: kui tead, et see teeb inimestele haiget, siis miks seda üldse teha?

Rasmus Rammo
, Reporter-toimetaja
Copy
Juutuuber Evert Poom kritiseeris näosaadet. Pildil tumedanahalisteks kehastunud Getter Jaani ja Hanna Martinson.
Juutuuber Evert Poom kritiseeris näosaadet. Pildil tumedanahalisteks kehastunud Getter Jaani ja Hanna Martinson. Foto: Madis Sinivee/Postimees Grupp/Kuvatõmmis videost

Ameerika Ühendriikides toimuvad politseivägivalla- ja rassismivastased massirahutused on ühismeedia kihelema pannud ka Eestis. Juutuuber Evert Poom kritiseeris eestlasi, kes väidavad, et rassism pole meie probleem.

Eesti üks tuntumaid juutuubereid Evert Poom võttis ühismeedias sõna rassismi teemal ning kritiseeris eestlasi, kes välismaailma probleemide ees silmad kinni pigistavad.

«Üks asi on mitte sõna võtta, kuna teise riigi siseprobleemsetel teemadel tundub kohatu targutada. Teine asi on see, kui konkreetselt ignoreerid ja ei saa aru, et need samad probleemid on igal pool,» kirjutas Poom Instagrami story's.

Juutuuber ütles irooniliselt, et tema «lemmik» on seitse hooaega kestnud telesaade «Su nägu kõlab tuttavalt», kus Eesti staarid sageli ka tumedanahalisteks kuulsusteks kehastuvad ning seetõttu nende nägu ja keha grimmis tumedaks võõbatakse.

Lauri Liiv kehastas «Su nägu kõlab tuttavalt» finaalis Whoopi Goldbergi.
Lauri Liiv kehastas «Su nägu kõlab tuttavalt» finaalis Whoopi Goldbergi. Foto: Madis Sinivee/Postimees Grupp

Ameerikas nimetatakse sellist nähtust blackface'iks ning seda peetakse rassistlikuks. Algselt kasutasid blackface'i valgenahalised meelelahutajad, et kehastuda mustanahalisteks ja nende üle nalja visata. Kuigi Ühendriikides enam enda mustaks võõpamist ei aktsepteerita, on paljud teised riigid sellega jätkanud.

«Kui sa tead, et selline asi teeb inimestele haiget ja on ohtlik. Sa ignoreerid seda, sest «meil selliseid probleeme ju pole», «see toimub kusagil kaugel», «see ei olnud mõeldud kellelegi haiget tegemiseks»,» kritiseeris Poom näosaadet.

«Kui sa tead, et see teeb inimestele haiget, siis miks seda üldse teha?» lisas ta.

Näosaate produtsent Kaupo Karelson ei soostunud arvamust avaldama, kas mustanahaliste kehastamine sellisel moel on problemaatiline või mitte. «Näosaade on äraolnud saade, mul ei ole põhjust kommenteerida,» ütles ta Elu24-le.

Poom jagas ka kahe aasta tagust videot Tallinna 32. keskkooli playbox'ilt, kus gümnaasiumiõpilased kehastusid terve klassiga mustanahalisteks. Koolilapsed tegid järele Childish Gambino hitti «This is America». Ka seda nimetas juutuuber blackface'iks ja seega rassistlikuks.

Poom vaidles vastu ka neile, kes väidavad, et kellekski konkreetseks kehastumine pole blackface. «Kes oled sina seda siin Eestis otsustama ja mis sel üldse vahet on, kui miljonid inimesed, kes päriselt on mustanahalised, ütlevad, et see ON blackface ja paluvad sul seda mitte teha?» arutles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles