USA astronaudid ei olnud ainsad, kes lendasid Crew Dragon raketiga ISSile

Inna-Katrin Hein
Copy
NASA astronaudid Bob Behnken (paremalt teine) ja Dougla Hurley (paremal) jõudsid SapceX raketiga Crew Dragon ISSile 31. mail, lend kestis 19 tundi
NASA astronaudid Bob Behnken (paremalt teine) ja Dougla Hurley (paremal) jõudsid SapceX raketiga Crew Dragon ISSile 31. mail, lend kestis 19 tundi Foto: /AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide kosmoseagentuur NASA ja kosmosetranspordiettevõte SpaceX tegid ajalugu, saates kaks ameeriklasest astronauti eraraketi Crew Dragon ja kanderaketi Falcon 9 abil Rahvusvahelisse kosmosejaama (ISS).

Floridast Kennedy kosmosekeskusest 30. mail startinud raketis ei olnud NASA astronaudid Robert Behnken ja Douglas Hurley ainsad, neil on kaaslane, teatab news.com.au.

Tegemist oli mängudinosaurusega, kes ei olnud kahe astronaudi talisman, vaid ta näitas, kui Maa gravitatsioon kadus.

Ka varasematel kosmoselendudel on astro- ja kosmonautidel olnud mänguasju kaasas, need näitavad, millal tekib mikrogravitatsioon.

Möödunud aastal, kui katsetati Crew Dragon kosmoselaeva, mis nüüd viis astronaudid Behnkeni ja Hurley ISSile, oli kosmoselaeva pardal pehme mänguloom. ISSile olnutele hakkas mänguasi meeldima ja see jäi sinna, kosmoselaev saadeti tagasi.

Pehmetest loomadest ja mänguasjadest on saanud astronautide ja ISSi jaoks traditsioon.

Crew Dragon põkkus ISSiga 31. mail pärast 19 tundi kestnud lendu ja astronaudid jõudsid turvaliselt sihtpunkti.

NASA foto SpaceX kosmoselaevast Crew Dragon, mis viis astronaudid Robert Behnkeni ja Douglas Hurley ISSile
NASA foto SpaceX kosmoselaevast Crew Dragon, mis viis astronaudid Robert Behnkeni ja Douglas Hurley ISSile Foto: /AP/Scanpix

USA lõpetas kosmosesüstikute programmi 2011 ja pärast seda on USA astronaudid pääsenud ISSile vaid Venemaa Sojuz kosmoselaevadel.

Crew Dragon lend oli esimene NASA ajaloos, mil USA erafirma SpaceX kosmoselaev jõudis ISSile ja astronaudid ei pidanud kasutama venelaste abi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles