Perekonna tellitud lahkamisaruanne paljastas Floydi surma tõelise põhjuse (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
George Floyd, kes kaotas 25. mail 2020 Minneapolises pärast kinnipidamist elu
George Floyd, kes kaotas 25. mail 2020 Minneapolises pärast kinnipidamist elu Foto: Christopher Harris/AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides Minnesotas Minneapolises surnud George Floydi ametlikuks surmapõhjuseks on lämbumine, mille põhjustasid teda kinni hoidnud neli politseinikku.

Varem teatati, et Floydi surma põhjustasid tarbitud narkootikumid ja südameprobleem, mitte otseselt politsei jõukasutamine, edastab afp.com.

Uus lahkamisraport, mille tellis Floydi perekond, lükkas selle ümber ja kinnitas, et Floyd suri hapniku puudumisest tingitud lämbumise tagajärjel.

Afroameeriklane George Floyd suri 25. mail Minneapolises, kus politsei ta kinni pidas, sest ühe poe müüja kahtlustas teda valerahaga maksimises.

Politseinik Derek Chauvin pidas Floydi ohlikuks ja vägivaldseks ning vajutas põlvega tema kaelale. Uurimine näitas, et politseinik hoidis põlve kinnipeetu kaelal üheksa minutit, millest rohkem kui kahe minuti jooksul oli kinnipeetu teadvuseta. 

Minneapolise endine politsenik Derek Chauvin, kes hoidis oma põlve George Floydi kaelal.
Minneapolise endine politsenik Derek Chauvin, kes hoidis oma põlve George Floydi kaelal. Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Juhtumit näinute sõnul ütles asfaldile surutud Floyd mitu korda, et ei saa hingata. Ta kaotas lõpuks teadvuse ja suri.

Chauvin peeti kinni ja talle esitati süüdistus Floydi surma põhjustamises. Minneapolise politsei vallandas nii Chauvini kui veel kolm politsenikku, kes Floydi kinni pidasid.

George Floydi surm tõi kogu USAs kaasa meeleavaldusi egiidi all «Black Lives Matter» (Tumedanahaliste elu on tähtis).

Floydi perekond ei uskunud lahkamisraportit, milles rõhutati surma põhjusena Floydi terviseprobleeme. Selle tõttu palkasid nad sõltumatud lahkamisarstid mehe surnukeha uurima.

Nende raporti kohaselt põhjustas Floydi surma tugev vajutus kaelale, mille tagajärjel hingamisteed kokku suruti, hapnik ei pääsenud enam kopsudesse ega teistesse organitesse, kaasa arvatud ajju.

Perekonna tellitud raporti kohaselt näitas lahkamine, et Floydi terviseprobleemid ei olnud sellised, mis oleksid võinud otseselt surma tekitada.

Pärast sõltumatu raporti avaldamist avaldas Minnesota Hennepi maakonna vägivaldsete surmade uurija oma raporti, milles samuti mainiti, et kaelale vajutamine tekitas lämbumise. Selles kinnitatakse, et Floyd tapeti.

Veel lisati, et Floydil oli südameprobleem, ta tarbis fenatnüüli ja oli hiljuti tarbinud ka metamfetamiini, kuid mitte ükski neist ei olnud surma põhjuseks.

USAs on George Floydi surmast tingitud mässud jätkunud, osades paikades loob lisaks politseile korda ka rahvuskaart.

Protestijad Californias Sacramentos. Plakatil on näha George Floydi, juures tekst «Õiglus George’ile»
Protestijad Californias Sacramentos. Plakatil on näha George Floydi, juures tekst «Õiglus George’ile» Foto: Rich Pedroncelli/AP/Scanpix
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles