USA protestid: mida kummikuul tegi naise näoga (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Reutersi fotograaf hoidmas kummikuule, mida politsei kasutab protestijate vastu
Reutersi fotograaf hoidmas kummikuule, mida politsei kasutab protestijate vastu Foto: JIM BOURG/REUTERS/SCANPIX

Ameerika Ühendriikides lahvatasid protestid pärast seda, kui Minneapolises hukkus politseivägivalla tõttu afroameeriklane George Floyd.

Protestil osales naine, kes avaldas sotsiaalmeedias fotod sellest, mida politsei lastud kummikuul ta näoga tegi, teatab news.com.au. Naine ei avalikustanud oma nime ega kohta, kus ta politseivägivalla vastu protestis. Fotodel on näha, et tema nägu on saanud kannatada, see on paistes, on haav ja voolab verd.

«Osalesin protestil. Jäädvustasin kõike, kuid siis tabas mind kummikuul. Ja tulemus on selline,» kirjutas naine fotode juurde.

Naise fotosid näinud USA esmaabiarstide kolledži õppejõud Jose Torradas selgitas, et kummikuulid võivad tekitada raskeid vigastusi. Tema sõnul tohivad politseinikud lasta kummikuule vaid jalgadesse ja piisavalt kaugelt, et need ei lõhuks nahka.

Reutersi fotograaf hoidmas kummikuule, selliseid kasutab USA politsei protestijate vastu.
Reutersi fotograaf hoidmas kummikuule, selliseid kasutab USA politsei protestijate vastu. Foto: JIM BOURG/REUTERS/SCANPIX

Kui tulistada neid lähedalt, siis võivad tekkida silma-, nina- ja huulevigastused, koljumõrad ja põrutus, kuid võib ka pimedaks jääda.

Samasugune juhtum oli ka fotograaf Linda Tiradoga, kes Minneapolise proteste kajastades sai kummikuuli tabamuse, mis kahjustas ta vasakut silma jäädavalt.

«Sain kummikuuliga näkku, see kahjustas mu vasakut silmamuna, mille tõttu ma vasaku silmaga ei näe ja vajan operatsiooni,» teatas Tirado sotsiaalmeedias.

USA Rahvuskaardi esindajad Minneapolises, ühe käes on näha kummikuulirelva.
USA Rahvuskaardi esindajad Minneapolises, ühe käes on näha kummikuulirelva. Foto: DUSTIN CHAMBERS/REUTERS/Scanpix

Politsei lastud kummikuul tabas samuti ajakirjanik Ed Oud, kes kajastas Minneapolises George Floydi surma järel lahvatanud proteste.

USA arstide sõnul on politseil lubatud protestijate vastu kummikuule kasutada, samas korrakaitsjad ei arvesta, et need võivad tekitada raskeid vigastusi ja äärmuslikul juhul isegi tappa.

USAs Floridas Tampas protestinu, kes sai 31. mail kummikuulidega pihta ja vajas parameedikute abi.
USAs Floridas Tampas protestinu, kes sai 31. mail kummikuulidega pihta ja vajas parameedikute abi. Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

«Kui on näha, et politsei kasutab kummikuule, tuleks kiiresti varjuda, sest tegemist on väga ohtliku laskemoonaga. Kummikuuliga pihta saamine on 100 korda hullem, kui saada kiiresti lendava pesapalli palli tabamus. Kui kehal saab pihta õrnem koht, siis võib see lõppeda surmaga,» lisasid arstid.

USAs Californias Riverside'is varjusid protestijad 1. juunil politsei kummikuulide eest.
USAs Californias Riverside'is varjusid protestijad 1. juunil politsei kummikuulide eest. Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Ei ole täpselt teada, kui paljud nüüdsetes USA protestides osalenutest on saanud kummikuulide tõttu vigastada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles