Putinit kritiseerinud šamaan pandi piiramata ajaks psühhiaatriahaiglasse

Inna-Katrin Hein
Copy
Venemaa president Vladimir Putin rääkimas 2. juunil telefonitsi peaminister Mihhail Mišustiniga
Venemaa president Vladimir Putin rääkimas 2. juunil telefonitsi peaminister Mihhail Mišustiniga Foto: SPUTNIK/VIA REUTERS/Scanpix

Venemaa Jakutski kohus langetas 2. juunil otsuse panna president Vladimir Putinit kritiseerinud ja teda võimult tõugata tahtnud Siberi šamaan sunniviisiliselt psühhiaatriahaiglasse.

Sahha vabariigi pealinnast Jakutskist pärit isehakanud šamaan Aleksander Gabõšev läbis möödunud aastal jalgsi tuhandeid kilomeetreid, liikudes oma kodukohast Moskva suunas, et president Putin võimult kukutada, teatab themoscowtimes.com.

Tal oli kaasas käru eluks vajalike asajdega, mida ta enda järel vedas. Teekonnal Venemaa pealinna kogunes tema ümber poolehoidjaid ja toetajaid.

Teekond Jakutskist Moskvasse on üle 8000 kilomeetri.

Venemaa politsei pidas šamaani enne Moskvasse jõudmist kinni ja takistas ta teist teekonda, mis pidi algama möödunud aasta detsembris.

Kui mees teatas kolmandast katsest jõuda Moksvasse, lasid võimud ta kinni võtta ja ta pandi mais psühhiaatriahaiglasse.

Jakutski kohus lagetas otsuse pikendada Gabõševi sunniviisilist olemist psühhiaatriahaiglas ilma lõpptähtajata.

Venemaa inimõigusorganisatsiooni Avatud Venemaa esindaja Aleksei Prõanišnikovi sõnul ei mainitud kohtus ega kohtudokumentides, milline on šamaani tervis. Dokumentides oli, et ta «hindas ennast üle» kui arvas, et saab «Putini tagandada».

Politsei pidas 2. juunil Gabõševi toetajad kinni, nad olid teel kohtusse.

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International edastas teate, milles rõhutati, et šamaani sunniviisiline panemine psühhiaatriahaiglasse oli poliitiline, mitte meditsiiniline otsus.

«Šamaanist on saanud riigi vaenlane, kes kuulutas avalikult, et talle ei meeldi Putin.

Nõukogude Liidus oli tavaline, et poliitilised dissidendid pandi sunniviisiliselt psühhiaatriahaiglasse. Kuni 1980. aastate lõpuni said nad kas skisofreenia- või paranoiadiagnoosi.

Aleksander Gabõševil on Jakuutias palju poolehoidjaid ja kohalikud võimud tunnevad ta käekäigu pärast muret.

Jakutski linnapea Sardana Avksentjeva nimetas šamaani kinnipidamist psühhiaatriahaiglas sunniviisiliseks karistamiseks.

Linnapea kirjutas sotsiaalmeedias, et kohus saab saata vist igaühe, kes ennast üle hindab, sunniviisliselt psühhiaatriahaiglasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles