Teadlased leidsid maailma kõige puhtama õhuga paiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Osakesed õhus. Pilt on illustreeriv
Osakesed õhus. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Ameerika Ühendriikide Colorado ülikooli teadlastemeeskonna sõnul leidsid nad paiga, kus on meie planeedi kõige puhtam õhk, milles ei ole inimtegevusest tekkinud osakesi.

Väga puhas õhk on Antarktikat ümbritseva Lõuna-Jäämere ehk Lõunaookeani kohal, teatab cnn.com.

Kliima ja ilm on omavahel tihedalt seotud, ühendades maailma iga osa teiste piirkondadega.

Teadlastel on keeruline leida Maal paika, mida inimesed ei mõjuta ja mis ei ole inimtekkelise kliimamuutuse tõttu muutunud. 

Kliimateadlane Sonia Kreidenweis ja ta meeskond arvasid juba enne uuringut, et Lõunaookeani kohal olev õhk on inimtegevusest ja mandritelt pärit tolmust puutumata, kuid nad tahtsid olla selles kindlad. 

Teadlased leidsid, et Lõunaookeani õhukiht, mis mõjutab alumise atmosfäärikihi pilvi, on inimtekkelistest aerosooliosakestest puhas, kaasa arvatud fossiilsetest kütuseosakestest ning väetise tootmisel ja reovee puhastamisel tekkivatest osakestest. Samuti osadest, mis pärinevad maailma teistest paikadest.

Õhusaastet põhjustavad aerosoolid, mis on õhus hõljuvad tahked ja vedelad osakesed ning gaasid.

Teadlased otsustasid uurida, mis õhus on ja kust see pärit on, kasutades diagnostilise vahendina õhus leiduvaid baktereid.

Teadlane ja uuringu kaasautor Thomas Hill selgitas, et Lõunaookeani pilvede koostist mõjutavad aerosoolid on tihedalt seotud ookeani bioloogiliste protsessidega. 

«See viitab, et Lõunaookean on maailma üks vähestest paikadest, mida antropogeenne tegevus ei ole peaaegu üldse mõjutanuid,» lisas uurija.

Teadlased võtsid uurimislaeval õhuproovi ning uurisid õhust levivate mikroobide koostist, neid leidub atmosfääris ja nad liiguvad tuule abil tuhandeid kilomeetreid.

Teadlane Jun Uetake leidis DNA järjestamist, allika jälgimist ja tuule tagasisuunalisi trajektoore uurides, et mikroobid olid pärit ookeanist.

Teadlased jõudsid mikroobide bakteriaalse koostise põhjal järeldusele, et kaugetest maamassidest ja inimtegevusest pärit aerosoolid ei jõua lõunasse ega sealsesse õhku.

Teadlaste sõnul on nüüdse uuringu tulemus põhjapoolkera ja subtroopika ookeanites tehtud uuringute tulemustest väga erinev, sest nende käigus leiti, et enamik mikroobidest pärineb vastutuule mandritelt.

Lõuna-Jäämeri ehk Lõunaookean on ookean, mis moodustub India, Vaikse ja Atlandi ookeani lõunapoolseimatest osadest. Ta jääb 60.lõunalaiuskraadi ja Antarktise vahele. Lõuna-Jäämerd ei peeta mitte alati omaette ookeaniks.

Antarktika kaart
Antarktika kaart Foto: Mathieu Morlighem / SWNS/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles