MILJONIMÄSS ⟩ Kuidas «Sõprade» näitlejad endile kambakesi hiigelpalgad välja võitlesid

Elu24
Copy
«Sõbrad»
«Sõbrad» Foto: Warner Bros.

Kas teadsid, et argiõhtuti kell 21 Kanal 2 ekraanil jälle jooksvate «Sõprade» näitlejad teenivad veel tänase päevani ka sinu silmapaari pealt oma pangakontole palka?

Kuigi «Sõprade» viimane hooaeg sai purki juba 17 aastat tagasi, on vähesed telesarjad suutnud vahepeal suutnud sedavõrd hästi ajahambale vastu pidada – kuueliikmelisest New Yorgi sõpruskonnast rääkiv lustakas sitcom on siiani omanikfirma üks hinnalisemaid lüpsilehmi ning teenib voogedastuskeskkondades tänase päevani näitlejatele palka.

Tõsijutt – Warner Bros kasseerib sarja näitamisõiguse eest siiani eri kanalitelt (nende hulgas taas ka Kanal 2) kokku umbes 1 miljard dollarit aastas. Omal ajal tehtud äärmiselt nutikad lepingud toovad näitlejatele selle summa pealt sisse 2% ehk 20 miljonit dollarit per nase. Kui arvestada siia juurde inflatsioon ja kõik need aastad, mis sarja on ülemaailmselt näidatud, siis kerkivad summad veelgi ning tulemus saab õige muljetavaldav. See kõik ei tulnud näitlejatele aga hõbekandikul kätte ning šampanja joomiseks tuli enne ka riske võtta.

Kuidas see neil küll õnnestus?

Esimese hooaja eest, mille startides olid enamik näitlejaskonnast vaatamata üksikutele rollidele teles ja kinos tundmatud näod, maksti igale näitlejale ühe episoodi eest mitmete allikate kinnitusel palka 22 500 dollarit. See oli suur raha, arvestades, et nii mõnelgi näitlejal olid näpud läbimurdehetkeks ikka põhjas mis põhjas (Matt LeBlanc on meenutanud, et tal oli hinge taga 11 dollarit). Keegi noortest näitlejatest poleks ilmselt osanud unistadagi, et ühel hetkel kasvab see summa 50-kordseks.

22. septembril 1994 Ameerika Ühendriikides NBC telekanalil kell pool üheksa õhtul eetrisse läinud pilootepisoodi vaatas 22 miljonit inimest ning hitt oli sündinud. Paraku oli sellega seoses sündinud ka palgalõhe, sest esimene hooaeg ja sellega kaasnenud meedia ning fännide tähelepanu näitas ära, kelle teise hooaja palganumber teistest kopsakam saab olema (vihje: Ross ja Rachel). Nii tasustatigi näitlejaid 1995. aastal juba õige ebaühtlaselt ning see ei jäänud saladuseks ka tiimi sees. 

David Schwimmeri ja Jennifer Anistoni teenistus kerkis mõnedel andmetel juba topelt üle mõne teise teenistuse – seda põhjusel, et näitlejatele tuli pakkumisi mitmelt rindelt ning see lõi soodsa pinnase palganumbri kergitamiseks. Sarjas lähedasi sõpru mängivad näitlejad olid järsku moraalse dilemma ees: kuidas jätkata sarjas ühtse tiimina, kui meelelahutusäri krabisev roheline käpp ähvardab näitlejaskonna leeridesse lüüa? Mis sai edasi, kõlab kui revolutsioon, sest vaatamata riskile produtsentidega suusad risti libistada, otsustati luua ühisrinne: kõikidele palka võrdselt! Kõlab utoopiliselt, ent mini-ametiühing oli tabanud naelapea pihta, sest sarja reitingud olid nii laes kui üldse sai olla ning sarja tootjatel oli kaotada väga palju. Ometi tuli see paremini tasustatud näitlejate arvelt, sest ehkki tasu osas saadi kokkuleppele, siis seisnes kokkulepe selles, et võrdselt makstakse kõigile kõige vähem tasustatud näitleja palka. Kuna summad olid juba aga hiigelsuured, siis pikas plaanis ilmselt aitas otsus näitlejate seas võrdsust pidada sarja pikale elueale ning seega ka kokkuvõttes suuremale teenistusele kaasa.

Kolmandal hooajal tiksus juba kõigi kuue peaosalise pangaarvele esialgse summaga võrreldes juba kolmekordne summa ehk 75 000 dollarit ühe osa eest. Nähes, et neil on ühiselt seistes suurem võim kui eraldi, jätkasid näitlejad ka tulevikus palgakõnelusi ühtse löögirusikana ning summad, mida neile välja maksti, kerkisid iga hooajaga üha kõrgemale (vt tabelit artikli lõpus).

Kõige olulisem palgakauplemise hetk saabus enne seitsmendat hooaega, kus palk tegi läbi kolossaalse hüppe ning lisaks nõudsid näitlejad, et soovivad sarja omanikeringi pääseda  – niisugust asja polnud keegi teles peale mogulite ehk Bill Cosby ning Jerry Seinfeldi suutnud välja võidelda. Seesama lepinguklausel ongi põhjus, miks näitlejad sarja pealt siiani aastas miljoneid tasku pistavad.

Ent seegi polnud veel kõik ning enne kaht viimast hooaega, aastal 2002, kui sari oli juba üle elanud kerge reitinguoru ning vaatajanumbrid olid taas lakke tõusnud, saabus võimalus ka palgarekord purustada. Kuna kodukanal NBC oli sarjast sõna otseses mõttes sõltuvuses – 8 aasta jooksul polnud ükski kanali seriaal suutnud teha samaväärseid reitingutulemusi kui «Sõbrad», mida vaatas iga nädal 25 miljonit inimest – siis oleks sarja eetrist kadumine tähendanud kanalile kolossaalset reklaamimüügiauku. Lisaks vaatasid sarja nooremad vaatajad, keda reklaamiostjad teadupärast alati kõige rohkem püüavad n-ö kätte saada. Samas terendas seriaali lõpp, kuna käsikirju jagus veel vaid neljale osale ning hädasti oli vaja hakata planeerima sarja finaali, juhuks kui näitlejad peaksid tõepoolest hakkama tahtma «edasi liikuda», kui palk ei kerki. Nõusolek tuli seegi kord ning 1-miljoniline palganumber igale näitlejale ühe sarja osa pealt sai paberile. Olgu öeldud, et seriaali terve hooaja tootmiskulud olid sel hetkel umbes samas suurusjärgus...

Kokkuvõttes vändati sarja veel kaks hooaega ning sarja viimast osa vaatas NBC kanalil 54 miljonit inimest, mis oli teleajaloo neljas tulemus ning SuperBowli järel USA vaadatavuselt teine telesündmus 2004. aastal. Üks 30-sekundiline reklaam sarja lõpuosas maksis 2 miljonit dollarit, seega võib arvata, et vaatamata hiigelpalkadele purjetasid kõik asjaosalised, sh telekanal, seriaali edu pealt võidukalt nn päikeseloojangusse. Et see päike veel aastal 2020 veel silmapiiri taha vajuda ei taha, poleks ilmselt keegi ette osanud näha.

«Sõprade» näitlejate palgad (üks episood)

1. hooaeg: 22 500 dollarit

2. hooaeg: 22 500 kuni 40 000 dollarit

3. hooaeg: 75 000 dollarit 

4. hooaeg: 85 000 dollarit

5. hooaeg: 100 000 dollarit

6. hooaeg: 125 000 dollarit

7.–8. hooaeg: 750 000 dollarit

9.–10. hooaeg: 1 000 000 dollarit

Alates 1. juunist näitab Kanal 2 argiõhtuti kell 21 algusest peale teleseriaali «Sõbrad» (Friends).

Lustakas komöödia jälgib kuueliikmelise 20ndates eluaastates sõpruskonna elu ja sekeldusi kiire elutempoga New Yorgis ning tegi ülemaailmselt kuulsaks nende osatäitjad: sarjast said tuule tiibadesse näitlejad Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry ja David Schwimmer. Sari jõudis esmakordselt eetrisse 1994. aasta 22. septembril USA telekanalil NBC. Kokku on seriaalil 10. hooaega ning 236 episoodi, millest viimane jooksis tele-eetris 2003-2004. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles