Abdul Turay «Mustad elud loevad» meeleavaldusest: me pole teie ahvid, tegelege oma probleemidega! (5)

Elu24
Copy
Abdul Turay
Abdul Turay Foto: Mihkel Maripuu

Eesti pikima staažiga mustanahaline poliitik leiab, et rassipõhise politseivägivalla vastane protest on Eestis põhjendamatu. Samas meenutab ta, et on ka ise kogenud jõustruktuuridelt ebaõiglast kohtlemist.

Briti päritolu poliitik Abdul Turay (KE) ei usu, et Eestis korraldatav «Mustad elud loevad» meeleavaldus teeniks head eesmärki, nagu korraldajad loodavad.

Facebooki postitatud tulises sõnavõtus meenutas ta ebameeldivaid kogemusi seoses Eesti politsei ja piirivalvega. «See, mis George Floydiga tehti oli kohutav ja raske vaadata. See puudutas lähedalt, sest mind on politsei poolt ahistatud põhimõtteliselt kõikjal, ka mustanahaliste elanikega maades,» tunnistas ta.

Turay arvates käib see kaasas välismaalaseks olemisega. «Eesti politsei ja piirivalve ahistasid mind nii mitmel korral, et lugemine on sassi läinud. Mind on alasti riietatud ja akendeta ruumi visatud,» kirjeldas Turay.

Samas on juba 2013. aastal Riigikogu valimistel kandideerinud mees kindel, et meie jõustruktuurid ei teeks kunagi midagi sellist, nagu Floydi surma põhjustanud USA politseinik. «Kuigi need olid ebameeldivad kogemused, ei olnud mu elu ohus,» kinnitas ta.

«Ma olen sada protsenti kindel, et Eesti politseinikud või piirivalvurid ei teeks mustanahalisele kunagi, mida Derek Chauvin tegi George Floydile,» usub Turay. Eesti jõustruktuurid ei ole poliitiku sõnul vägivaldsed, võib-olla vaid kohati kehvalt koolitatud või tasustatud.

Ärge kõnelege meie eest

«See on Ameerika probleem!» rõhutas Turay. Tema sõnul on probleem USA võimust joobunud, relvahullud politseinikud. «'Mustad elud loevad' meeleavaldus ei peaks Tallinnas toimuma. Pole vaja, et progressiivsed valged, kel kunagi politseiga probleeme pole olnud ja kes suure mustanahalisete kogukonnaga USAs ei ela, meie eest sõna võtaks.»

«Me pole teie ahvid!» kirjutas Turay. «Eestil on omad probleemid. Tegelege nendega.»

USAs on juba nädala kestnud meeleavaldused ja tänavarahutused, mis vallandusid, kui valge politseinik põhjustas arreteerides mustanahalise George Floydi surma. Mõnedel hinnangutel on tegemist suurima lõhega ühiskonnas peale Matrin Luther Kingi tapmist.

Politsei vägivaldse reaktsiooni ja äärmuslikumate meeleavaldajate õhutusel vägivaldseks kiskunud protestide tõttu on Donald Trump Washingtoni tänavatele toonud armee. Otsus on väga vastuoluline, samas mobiliseerisid paljud osariigid juba varem Rahvuskaardi.

Tallinna «Mustad elud loevad» meeleavaldust plaanitakse 20. juuniks. Facebookis reklaamitud üritusele lubab praeguseks kohale minna ligi 700 inimest, üle 2000 on huvi üles näidanud.

Re: Black Lives Matter protest in Tallinn What happened to George Floyd was horrifying and unwatchable. It hit a raw...

Posted by Abdul Turay on Kolmapäev, 3. juuni 2020
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles