Lahkamine näitas, et Minneapolises elu kaotanud George Floydil oli koroonaviirus (12)

Inna-Katrin Hein
Copy
George Floyd, kes suri 25. mail 2020 Minneapolises politseivägivalla tagajärjel
George Floyd, kes suri 25. mail 2020 Minneapolises politseivägivalla tagajärjel Foto: Christopher Harris/AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide Minnesota osariigi vägivaldsete surmajuhtumite uurimisamet avaldas Minneapolises politseivägivalla tõttu hukkunud George Floydi lahkamisraporti.

20-leheküljelises raportis on kirjas, mis põhjustas ta surma, kuid seal mainitakse ka seda, et tal oli koroonaviirus, teatab cnn.com.

Raportis on tema ametlikuks surmapõhjuseks «kardiopulmonaarne seiskumine, mille teket mõjutas korrakaitsjate poolne jõukasutamine ja kaelaosa kokkusurumine» ehk tavakeeles põlve surumine kaelale, mille tagajärjel tekkis südame seiskumine.

Lahkamisarstid leidsid Floydi kehalt mitmeid vigastusi, sealhulgas otsmikul, näol ja ülahuulel, lisaks suu limaskestavigastused ning vigastused õlgadel, labakätel, küünarnukkidel ja jalgadel. Randmetel oli näha liiga tugevalt pandud käeraua jälgi.

Raporti kohaselt oli Floydil kolm haigusseisundit: ateroskleroosne südamehaigus, hüpertensiivne äge südamepuudulikkus ja kasvaja vaagna vasakus pooles.

Pärast ta surma ninast võetud proov oli positiivne ja näitas koroonaviirust. Arstide arvates võis ta nakatuda kaks kuud enne oma surma, kuid viirushaigus ei olnud tal raskel kujul.

Lahkamisarstid rõhutasid, et Floydi surmas ei mänginud koroonaviirus mitte mingisugust rolli ning arvatavalt ei saanud teda kinni pidanud ja ta peal jõudu kasutanud politseinikud nakkust.

Afroameeriklane Goerge Floyd suri 25. mail Minneapolises, kus ühe poe müüja kahtlustas teda valerahaga maksmises ja kutsus politsei.

Politseinikud võtsid mehe kinni, panid talle käerauad ja surusid ta asfaldile.

Kõige enam kasutas Floydi peal jõudu politseinik Derek Chauvin, kes surus oma põlvega kinnipeetu kaelale 9 minutit, millest üle kahe minuti oli Floyd teadvuseta.

Floyd palus mitu korda kähiseva häälega, et politseinik võtaks oma põlve ära, sest ta ei saa hingata, kuid Chauvin ei teinud seda.

Kui korrakaitsjad said aru, et Floydiga on midagi valesti, kutsusid nad kiirabi, mis viis mehe haiglasse. Arstid ei saanud enam ta elu päästa ja ta tunnistati surnuks.

Pärast George Floydi surma lahvatasid kogu USAs politseivägivalla vastased ja tumedanahaliste õigusi toetavad protestid. Toetusproteste on ka Euroopas.

Pärast afroameeriklase George Floydi surma lahvatasid USAs protestid. Pildil väljaastumine 3. juunil New Orleans'is.
Pärast afroameeriklase George Floydi surma lahvatasid USAs protestid. Pildil väljaastumine 3. juunil New Orleans'is. Foto: Gerald Herbert/AP/Scanpix

Derek Chauvinile esitati süüdistus George Floydi surma põhjustamises ja mõrvas.

Ta kolme kolleegi Alexander Kuengi, Thomas Lane’i ja Tou Thaod süüdistatakse mõrvale kaasa aitamises. 

Nad on vanglas ja neid ootab ees kohus.

USA Minnesota Hennepini maakonna politsei avaldatud fotod neljast politsenikust, kelle vägivalla tagajärjel suri afroameeriklane George Floyd. Vasakult: Derek Chauvin, Alexander Kueng, Thomas Lane ja Tou Thao.
USA Minnesota Hennepini maakonna politsei avaldatud fotod neljast politsenikust, kelle vägivalla tagajärjel suri afroameeriklane George Floyd. Vasakult: Derek Chauvin, Alexander Kueng, Thomas Lane ja Tou Thao. Foto: /AP/Scanpix
Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles