PILTUUDIS ⟩ Mustanahaliste toetusprotesti korraldaja pidi politseile aru andma (7)

Annaliis Laidre
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Aktivist Vabaduse väljaku bussipeatuse juures.
Aktivist Vabaduse väljaku bussipeatuse juures. Foto: Lugeja foto

Tallinnas Vabaduse väljaku ääres täna mustanahaliste toetuseks seisnud plakatikandja aktsiooni rikkusid vihm ning pärast sadu välja ilmunud politseinikud.

Punase nokamütsi ja nägu varjava salliga protestija seisis Vabaduse väljaku ja Tallinna linnavalitsuse vahelisel ohutussaarel juba hommikust saati. Ta kandis käes plakatit, millel kiri «Justice for George Floyd» (Õigus George Floydile).

George Floyd oli 46-aastane afroameeriklane, kes suri, kui valgenahaline Minneapolise politseinik Derek Chauvin vahistamise käigus ligi üheksa minutit põlvega tema kaelale surus.

Pärast seda puhkesid USAs, aga ka mujal maailmas meeleavaldused, millega nõutakse mustanahaliste õiguste austamist.

Kui Elu24 reporter meeleavaldajaga intervjuud tegema läks, oli ta asjad kokku pakkinud ja vihma käest bussipeatusesse varjunud. Hetk hiljem sadu lakkas ja protestija juures peatusid kaks politseibussi.

Vabaduse väljaku protestija pidi täna päeval politseile aru andma.
Vabaduse väljaku protestija pidi täna päeval politseile aru andma. Foto: Remo Tõnismäe

Elu24 reporteri päringule vastates küsis üks politseametnik vastu: «Kas te tulite selle George'i asja pärast?» Rohkematele küsimustele politsei ei vastanud, öeldes, et infot jagab nende pressiesindaja.

Elu24le selgitas toimunut hiljem Kesklinna jaoskonna talituse juht Jelena Mirošnitšenko. «Politseile teatati Tallinnas Vabaduse väljakul kahest inimesest, kellest üks seisis meeleavaldusliku sõnumiga plakatiga ning teine oli enda oma välja võtmas. Patrull lähenes isikutele, et nendega vestelda ja välja selgitada nende tegevuse täpsemad asjaolud.»

«Kuna tegemist oli alaealistega, toimetasid politseinikud nad jaoskonda, et nad vanematele üle anda. Alaealistel ei ole korrakaitseseaduse paragrahvi järgi, mis reguleerib koosolekute korraldamist, avaliku koosoleku pidamise ega registreerimise õigust,» põhjendas Mirošnitšenko.

Vabaduse väljaku protestija pidi täna päeval politseile aru andma.
Vabaduse väljaku protestija pidi täna päeval politseile aru andma. Foto: Remo Tõnismäe
Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles