PILT ⟩ Uurijad avastasid müstilise allika, mis on sadu tuhandeid aastaid puutumatuna püsinud

Elu24
Copy
Ekspeditsioon koobastes. Illustreeriv.
Ekspeditsioon koobastes. Illustreeriv. Foto: AFP / Scanpix

USAs avaldati pilt maapõuest leitud ebamaise välimusega allikast. See asub maailma pikkuselt kaheksanda koopa sügavuses, kirjutab kohalik meedia.

New Mexicos asuvas Carlsbad Cavernsis asub maailma sügavuselt 8. koobas. Lechuguilla koobas sirutub üle 220 kilomeetri maapõue sisse. Seal on kümnete meetrite kõrguseid saale, aga ka väikeseid imesid.

Nüüd avaldas rahvuspark pildi just sellisest väikesest imest. Avastus tehti eelmise aasta lõpul, kui ekspeditsioon sai esmakordselt loa minna edasi tiigist, mis kannab nime Vedela Taeva järv.

Avastatud tiigike on 30 sentimeetrit lai, üle poole meetri pikk ja mõnekümne sentimeetri sügavune. Selle servades on aga jogurtit meenutav mass, mida peetakse inimtegevuse mõjuta arenenud tundmatute bakterite kolooniaks. «See tiik on olnud sadu tuhandeid aastaid isoleeritud ja siiani mitte kunagi valgust näinud,» kirjeldas rahvuspargi ülem Rodney Horrock.

Exploration in caves sometimes yields wondrous sights. This cave pool, found in Lechuguilla Cave, appears to be...

Posted by Carlsbad Caverns National Park on Pühapäev, 31. mai 2020

«Sellised puutumatud tiigikesed on teadlastele olulised, sest vesi on saastest praktiliselt puutumata ja seal elavad vaid sinna kuuluvad mikroorganismid,» seletas Max Wisshak. Teadlased peavad olema äärmiselt hoolikad, et sadu tuhandeid aastaid puutumata püsinud keskkonda mitte saastada, rõhutas ta.

Paljale silmale nähtavaid eluvorme ei leitud. «Me leidsime aga nahkhiireskelette, tuhandeid aastaid vanu,» meenutas Wisshak ekspeditsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles